Gyermeknap a Sóstói Múzeumfaluban

Zenével köszöntötték a gyerekeket reggel a Sóstói Múzeumfaluban, a kicsik a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar vidám, zenés felvonulását kísérhették végig a skanzen főterére, ahol az érdeklődők majorett csoport parádéját nézhették meg. Ezzel kezdődött a gyermeknapi programsorozat.
1931-től ünneplik Magyarországon a nemzetközi gyermeknapot. Akkoriban az ünneplés egész héten át tartott, majd 1950-ben az ünnepnapok száma egyre csökkent, s ez a különleges nap május utolsó vasárnapja lett.

A múzeumfaluban délelőtt Hoksz Attila, a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc-tehetségkutató verseny 2015-ös közönségdíjasa lépett közönség elé, aki a dombrádi Rétközi Hagyományőrző Csűrdöngölő Egyesület táncosaival közös produkciót adott elő. Délben a Burattino Bábszínház művészeinek előadását nézhették meg a gyerekek, amely után „Csak szeret és szolgál...” címmel új időszaki kiállítás nyílt Szakács Erzsébet keramikus és Boncsér Árpád szobrász népi ihletésű alkotásaiból.

A fotóra kattintva galéria nyílik!

Az óvodásokat és iskolásokat délután is színes programokkal várják. 14 órakor a Mandala Dalszínház művészei a négyszögletű kerek erdőbe varázsolják a gyerekeket, Lázár Ervin gyermekregényének musical változatából adnak elő részleteket. 15 órától pedig a Gombóc együttes szórakoztatja a kicsiket.
A nap során a Nyíregyházi Méhészek Egyesületének tagjai látványkaptárban mutatják be a méhek titkos életét, és mézkóstolást is tartanak. A Nyíregyházi Babaklub tagjai szívesen cserélik ki tapasztalataikat a gyermeknevelésről, s a szülőket és leendő apukákat és anyukákat Kerekítő foglalkozásra is várják, ahol megtanulhatják, hogyan segítenek a népi mondókák, gyermekdalok mosolyt varázsolni a picik arcára.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)