Gyermekvédelmi konferencia – Az erőszakmentes gyermekkor biztosítása közös társadalmi felelősség

Második alkalommal szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Gyermekvédelmi konferenciát Nyíregyházán. A rendőrség kiemelten fontosnak tartja, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer működtetői között folyamatos szakmai kapcsolat valósuljon meg, hiszen elengedhetetlen, hogy a gyermekvédelem szereplői ismerjék egymás feladatait, mivel csak a folyamatos együttműködés eredményezhet szükség esetén gyors, hatékony problémamegoldást. A szerdai esemény egy mélyebb párbeszéd kialakulására adott lehetőséget, és egy olyan üzenettel is bír a szülők számára, hogy a gyermekeik körüli hálózat szoros együttműködésben, jól funkcionál.

Az erőszakmentes gyermekkor biztosítása közös társadalmi felelősség, ami azon is múlik, hogy a gyerekeket körülvevő környezet képes-e felismerni időben a problémát, és hogy mennyire felkészültek azok kezelésére vagy megelőzésére. Ennek érdekében a Szabolcs-Szatmár- Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya immár második alkalommal szervezett Gyermekvédelmi konferenciát, melynek keretében a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai – a Rendőrség szervei mellett többek között a Kormányhivatal, a Család-és Gyermekjóléti Központ, a Vármegyei Főügyészség, a Törvényszék, az Áldozatsegítő Központ, a Magyar Vöröskereszt, a Gyermekvédelmi Szakszolgálat, védőnők valamint gyermekorvosok osztották meg tapasztalataikat egymással.

Szoros együttműködés

– A rendőrség számára mindig kiemelt fontosságú volt a gyermek- és ifjúságvédelem. A mai nap különös jelentőséggel bír, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer működtetői között folyamatos és hatékony kapcsolattartás alakuljon ki. Elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk egymás feladataival és kompetenciáival, hiszen csak szoros együttműködés révén találhatunk hatékony megoldást a felmerülő problémákra – hangsúlyozta a konferencián Szendrei-Kökényesi Anikó r. alezredes.

Dr. Szendrei-Kökényesi Anikó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának helyettes osztályvezetője azt is kiemelte, amikor tavasszal megszervezték az első gyermekvédelmi konferenciát, ígéretet tettek, hogy a jövőben is megteremtik az alkalmat, hogy ismét találkozhassanak. A konferencián a Nyíregyházi Áldozatsegítő Központ koordinátora, Jászai Áron is részt vett, aki elmondta, ahogy változik a világ, egyre több veszély leselkedik a gyermekekre.

– Az Áldozatsegítő Központ 2021 decemberi megnyitása óta jelzőrendszeri tagként veszünk részt a gyermekvédelmi jelzőrendszerben. Elsősorban a folyamat végső szakaszában kapcsolódunk be, amikor már megtörtént a bűncselekmény, és a hozzánk kerülő gyermekek általában bántalmazás, elhanyagolás vagy egyéb bűncselekmény áldozatai. A leggyakrabban ingyenes pszichológiai segítséget nyújtunk, de az ilyen konferenciák kiváló lehetőséget biztosítanak arra is, hogy megelőzzük az áldozatok ismételt traumatizálódását, valamint erősítsük és fejlesszük a hivatali együttműködési mechanizmusokat – emelte ki Jászai Áron.

Szigorúbb törvénymódosítás

A Gyermekvédelmi konferencia egyik apropóját adta a szeptember elsejétől életbe lépő törvénymódosítás, melynek célja, hogy a gyermekek védelme érdekében szükséges információk eljussanak a megfelelő hatóságokhoz, hogy a legsúlyosabb veszélyeztetettségre utaló körülmények ne maradjanak rejtve, és a védelmi intézkedések teljes körben megvalósulhassanak. Ezért a módosítás hangsúlyozottan a gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok kötelezettségévé teszi a látókörükbe tartozó gyermekeket érintő, kiemelt veszélyeztető okra utaló körülményekről a hatóságok tájékoztatását. Ahogy az a Szabolcs-Szatmár- Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által szervezett konferencián is elhangzott, a céljuk a jövőben, hogy a kialakult kapcsolatrendszert továbbra is fenntartsák, és minél szélesebb körben valósulhassanak meg az együttműködéseik.