Gyerünk a moziba be!

Az 1917-ben alapított Diadal Mozgó nevét a Nyírvidék olvasóinak javaslatai alapján nyerte. Csősz Juliska óvónőjelölt javaslata egyrészt „kellően kifejezésre juttatja az új mozgó programját, mert elsőrendű műsorral, tökéletes vetítésben diadalt kell aratni”, másrészt pedig „a mozgószínház születésének kortörténelmi idejéhez méltó” – indokolták döntésüket a mozit üzemeltető vállalat vezetői. A Vay Ádám (ma Dózsa György) utcai mozi elsősorban háborús filmeket, híradókat, dokumentumfilmeket vetített. 1934-ben a tulajdonossal a neve is megváltozott: immár Uránia néven hívogatta közönségét a Diadal Mozgó átalakított és modern, már hangosfilmek lejátszására is alkalmas mozitechnikával felszerelt épületébe. E mozi 1945 után Béke néven élt tovább.

A város első mozija, az Apolló is túlélte a második világháborút, nevét Dózsára keresztelték át. Később azonban ez a mozi is megszűnt és épületét lebontották.
A Zrínyi Ilona utcai régi kaszinó könyvtára és biliárdterme helyén rendezték be a Gorkij mozit, míg a

Szakszervezetek Megyei Tanácsának Móricz Zsigmondról elnevezett, Bethlen Gábor utcai művelődési házában a Móricz mozi nyitotta ki kapuit. A Krúdy Gyula Filmszínházat 1968. április 2-án, Jancsó Miklós Csend és kiáltás című filmjével avatták fel. A népszerű Krúdy mozi nevezetes filmtörténeti eseménye volt, hogy 1971. október 20-án, több mint egy hónappal megelőzve az országos vetítés kezdetét, itt került sor a nagysikerű Szindbád című film ősbemutatójára. A vetítésre a rendező Huszárik Zoltán és a főszereplő Latinovits Zoltán is városunkba látogatott.

Szerző: Ilyés Gábor helytörténész