Gyetván Magdolna munkáiból nyílik kiállítás a Kállayban

Október 14-én, 14.00-kor nyílik meg Gyetván Magdolna textilművész "Az út" című időszaki kiállítása a Kállay Gyűjteményben.     

A szőnyegszövésnek minden ágában jártas: Békésszentandráson a perzsacsomózás technikáját tanulta meg, de saját készítésű székely és csángó szőnyegekkel is büszkélkedik. Napjainkban leginkább szövött gobelinek és kárpitok kerülnek ki a keze közül.

„A kárpit a nehézfegyverzet műfaja, hónapokig tartó munkával, nemes anyagból készül.” – idézi az ország legelismertebb, Munkácsy-díjas textilművész, Péreli Zsuzsa gondolatait. Vatikáni Múzeumban látott hatalmas kárpitokért rajong, és ha már Itáliánál járunk, Michelangelo munkái pedig csodálattal töltötték el. A reneszánsz és a barokk a kedvenc korszaka.

A több mint 30 éves alkotói tevékenységét közel több tucat nemzetközi és hazai kiállítás jegyzi; Poznan – Magyar Intézet, Varsó – Magyar Nagykövetség, dr. Göncz Árpád nyitotta meg (1996), Budapest – Néprajzi Múzeum (1997), Vigadó Galéria (2000), Esztergom – Királyi Vármúzeum (1998), továbbá, Nagykálló, Kisvárda, Nyíregyháza – Hotel Centrál, Bencs Villa, Móricz Zsigmond Könyvtár (1996-tól máig).