Gyorshajtók és driftelők – Illegális versenyek az utakon
Fotó: Illusztráció

A fővárosban – az Árpád-hídon – hétvégén történt tragikus közlekedési balesettől függetlenül is célja és feladata a vármegyei rendőr-főkapitányságoknak, hogy kiszűrjék, és kiemeljék a gyorshajtókat, illegális versenyzőket az utakon. Civil ruhás rendőröket, drónokat, műszaki és kameraellenőröket, közösségi média elemzőket is bevetnek a megelőzés érdekében.

 

A versenyszellemű embernek beszűkül a tudata, ha versenytársra talál – szögezi le a rendőr-főkapitányság osztályvezetője. A sofőr nem mérlegeli a veszélyt, nem gondol másokra, csak a győzelem érdekli. Olyan is előfordul, hogy a piros lámpa előtt várakozó szomszédos sávokban mindenféle előzetes megállapodás nélkül összevillan két szempár, és a sofőrök ujjaikon mutatják, egy vagy két kereszteződésen át tart a nem igazán nemes vetélkedés.

„Általánosságban, az országos átlagot is figyelembe véve hétvégi, illetve az esti, éjszakai órákra tehető. Jellemzően ekkor próbálják megszervezni ezeket a versenyeket, megmérni a gépjárművük erejét. Elsősorban itt, a Kert utca környéke, ami jellemző volt a város területén. Aztán az Északi körút, vagy a belvárosi rész, előnyben részesítik az egyenes útszakaszokat, vagy a jó burkolattal rendelkező útszakaszokat próbálják kihasználni a fiatalok, és azok, akiknek alkalmas, vagy tuningolt járművük van. A következő időszakban a közlekedési hatóság szakembereivel együtt mindenképpen ellenőrizni fogunk az akció során. Megnézik pl. a szakemberek, mennyire van átalakítva az adott gépjármű” – nyilatkozta Koncz László r. alezredes, a vármegyei rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

A közúti közlekedési szabályok megsértése pénzbírsággal jár, melynek mértéke annak súlyosságától függ. Ez vonatkozik mind a járművek műszaki állapotára, mind a gyorshajtásra, vagy egyéb veszélyeztető magatartásra.

Közúton és közforgalom elől elzárt területen szervezett illegális verseny és driftelés az év bármelyik hónapjában lehetséges, bár jellemzőn szezonális, nyári esemény. A gyorshajtáson túl a túlkormányzott jármű sportosan faroló, csúszó mozdulatot tesz, amivel a sofőr veszélyezteti a többi közlekedőt.

Ellenőrző akciókat is szervez a vármegyei rendőr-főkapitányság. A lámpáknál, gyalogátkelőhelyeken figyelnek és ellenőriznek, követik a közösségi médiát, ahol álcázva szervezik a versenyeket autóbemutatók, kiállítások jelszó alatt.

„A Közterület-felügyelet által üzemeltetett kamerákat fogjuk használni – mint ahogy eddig is tettük –, és figyelemmel fogjuk kísérni az adott útszakaszokat. Természetesen a drónt a nappali időszakban mindenképpen igénybe vesszük, akár az éjszakai órákban is. Civil ruhás rendőr kollégákkal fogunk figyelő szolgálatot ellátni, feltérképezve azt, hogy az az útszakasz alkalmas lehet-e ilyen versenyre, jellemző-e rá, hogy ilyen előfordulhat, illetve bármilyen erre utaló jeleket tapasztalnak a kollegáim. Ez egy komplex feladat lesz gyakorlatilag számunkra, ezt egy összehangolt akció keretében tudjuk realizálni” – folytatta az alezredes.

Folyamatosan várható az ellenőrzés, hiszen az illegális autóverseny nemcsak félelmetes hangjával zavarja a nyíregyházi, illetve vármegyei lakosokat, de számtalan balesetnek, tragédiának is okozója lehet. Aki gyanús esetet észlel, vagy annak előkészületeiről van tudomása, tárcsázza a 112-es segélyhívót! – javasolta a rendőr alezredes.