Haditorna verseny – Lövészetben, akadálypályákon és elméletben mérték össze tudásukat a csapatok

A Honvédelmi Minisztérium Haditorna versenyének vármegyei fordulóját idén is a Sóstói Múzeumfaluban tartották. A versenyre összesen 27 csapat nevezett a vármegye különböző pontjairól, melyekből egy képviselheti majd Szabolcs-Szatmár-Bereget a jövő évi országos döntőn.

Több mint tízéves múlt

Közel hét versenyszámban mérték össze tudásukat azok a középiskolás diákok, akik négyfős csapatokban indultak a Haditorna verseny vármegyei fordulóján, melyet ezúttal is a Sóstói Múzeumfaluban tartottak. Idén összesen 27 csapat nevezett a Honvédelmi Minisztérium megbízásból a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság által szervezett programra. Kertész József őrnagy, az 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője elmondta: a verseny célja, hogy erősítse a honvédelem és a társadalom kapcsolatát, valamint az, hogy a fiatalokat az egészséges életmódra nevelje.

Több mint 10 éves múltra tekint már vissza ez a verseny az ország összes vármegyéjében. Valójában a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, a honvédelem, valamint a sport, egészséges életmód népszerűsítése érdekében a Honvédelmi Minisztérium minden évben kiírja ezt a pályázatot. Az elmúlt években a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságát jelölték ki szervezőnek. Már hagyomány nálunk a vármegyében, hogy ezen az impozáns helyen, a Sóstói Múzeumfalu területén rendezzük meg a versenyszámokat – tudtuk meg az őrnagytól.

Gránáthajítás, akadálypályák

Idén is sok olyan fiatal és felkészítő tanár érkezett, akik már több éve részt vesznek a versenyen. A kiírást minden nevező csapatnak időben elküldték, hogy felmérhessék, milyen feladatok és körülmények várnak rájuk a helyszínen. Az őrnagy kiemelte: a diákok főként a tanórákon, az interneten, illetve testnevelésórákon tudtak készülni.

Már nyáron kimegy az iskoláknak a pályázati versenykiírás, melyben a korábbi évekhez hasonlóan az adott versenyszámokra fel tudják készíteni a csapatokat. Vannak olyan feladatok, melyek elméleti tudást igényelnek, az ilyen anyagok letölthetők az internetről: innen fel tudják dolgozni a kérdéseket, például az egészségügyi témákat, honvédelmi totót. Természetesen a futásra a testnevelésórák keretein belül készülnek, a kézigránát dobását szintén az óra keretein belül kislabdahajítással váltják ki. Így előre megtanulhatják, itt pedig a versenyszámok, időmérés és végrehajtás előtt is van arra lehetőség, hogy egy kicsit begyakorolják az adott foglalkozási helyeken a teljesítendő feladatokat – folytatta Kertész József őrnagy.

A csapatok mátrixpályán, lézeres lövészpályán indultak, mely váltófutással egészült ki, emellett volt gránáthajítás, katonai akadálypálya, az egészségügyi foglalkozás ponton pedig a feladatok mellett elsajátíthatták az alapvető kötözési technikákat is. A végeredmény a teljesítmény és az idő alapján állt össze, azonban nem csupán egy csapatot díjaztak: különdíjakat is kiosztottak a részfeladatokban legjobban teljesítőknek.

Csapatban dolgozni, hatékonynak lenni

Több nyíregyházi csapat is részt vett a versenyen. A Kölcsey gimnáziumból már egy tapasztaltabb társaság érkezett, míg a Krúdy gimnázium diákjai először ismerhették meg, milyen a torna.

Ez az első alkalom, hogy részt veszünk ezen a versenyen. Azért vagyunk itt, mert szeretjük a kihívásokat, igazán érdekel minket a katonai téma, emellett pedig szeretünk csapatban dogozni és hatékonyak is vagyunk. Inkább a részvétel nekünk a fontos, azért jöttünk, hogy jól érezzük magunkat, de egyértelmű, hogy győzni sem lenne rossz – árulta el a diák.

A Krúdy diákjai a többiekhez hasonlóan alaposan átvették az összes gyakorlatot az előkészületek során. Az országos döntőt várhatóan jövő tavasszal tartják majd, ahol a vármegyékből kikerülő csapatok versenyeznek majd a végső győzelemért.