Hagyományőrzés a múzeumfaluban
Színes programsorozat várja pünkösdhétfőn a látogatókat a Sóstói Múzeumfaluban. Néptáncosok segítségével megelevenednek a hagyományok, pünkösdi királynét és királyt választanak, a Pálinkaházban pedig az Andok világát ismerheti meg a nagyközönség.

Idén is megelevenednek a pünkösdi hagyományok a skanzenben. Pünkösdhétfőn a jánkmajtisi portán a Lókötő Táncegyüttes ízelítőt ad a lányok pünkösdölő játékaiból, az ünnep egyházi énekeiből, imáiból, majd a táncosok felelevenítik a pünkösdikirályné-választás szokásait. A megválasztott királyné mellé ügyességi játékokkal pünkösdi királyt is választanak. A májusfa lebontásába és kitáncolásába a látogatók is bekapcsolódhatnak.

 

FONTOS A HAGYOMÁNYŐRZÉS

 

A rendezvény sajtótájékoztatóján dr. Ulrich Attila alpolgármester azt mondta: a pünkösdi népszokás a keresztény kultúrából gyökerező hagyomány, és fontos, hogy megőrizzük.

– Fontos, hogy a nemzeti identitás, az összetartó erő megjelenjen az országban, a városban – mondta dr. Ulrich Attila –, mert az a kultúrkör, amelyből jövünk, ami azzá tett minket, amik vagyunk, a néphagyományainkban tetten érhető.

További képekért kattintson a fotóra!

Május 16-án a múzeumfaluban színes programsorozat várja a látogatókat. A Lókötő Táncegyüttes műsora fél 11-kor kezdődik, amely után fél 12-kor a Nyíregyházi Táncklub produkcióját láthatja a nagyközönség, majd a T-Dance Zumba csapat csábítja mozgásra az érdeklődőket. 1 órakor az L. K. BEAT ad koncertet, 2 órakor tartják a pünkösdikirály-választást, 3 órakor a Vidám Manók együttes szórakoztatja a gyerekeket, 4 órakor pedig kiderül, ki lett a pünkösdi király.


AZ ANDOK KULTÚRÁJÁT IS BEMUTATJÁK

 

Pünkösdhétfőn a megszokott hagyományőrző programok mellett újdonságokkal is várják a skanzen látogatóit. Az ünnepi rendezvény programjainak a múzeumfalu mellett a sóstói Pálinkaház is otthont ad. Itt délelőtt 10 órakor koccintásra várják az érdeklődőket, majd fél 1-kor az Andokból az Andokba címmel időszaki kiállítás nyílik, amely Bolíviát, Chilét, Ecuadort és Perut ismerteti meg a nagyközönséggel.

– Az Andok kultúráját mutatjuk be – mondta dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. – A tárlat anyaga a Néprajzi Múzeumból származik, a fényképeket pedig Lóránt Attila fotóművész készítette, és a magashegységben élő indiánok múltjába és mai hétköznapjaiba enged bepillantást.

A kiállítás megnyitóján perui néptáncegyüttes is közönség elé lép, s a látogatók megkóstolhatják az Andok ízeit.

 

NÉPI JÁTÉKOK, KIRAKODÓVÁSÁR VÁRJA A LÁTOGATÓKAT

 

Pünkösdhétfőn játékkal is várja a múzeumfalu az érdeklődőket, a vállalkozó kedvűek egy-egy próba teljesítésével pecséteket gyűjthetnek. Aki teljesíti a hét próbát, jutalomban részesül. A múzeumfaluban emellett népi gyermekjátékok, lovaglás, kocsikázás, íjászat, kézműves foglalkozások és kirakodóvásár is várja a nagyközönséget.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)