Hagyománytisztelettel a szülőföldön, Kistelekiszőlőben

Mussó László még a családi  birtokon, nagyszülei házában  született 1958-ban, ahonnan rá lehetett látni Váci Mihály szülőházára. Az általános iskolát is helyben végezte, a Kossuth gimnáziumban  érettségizett és szerzett  gépjármű-technikusi képesítést, majd gépjármű-fenntartásban  középvezetőként dolgozott az ÉPSZER  vállalatnál.

 

Hagyományőrzés, helytörténet

 

A rendszerváltástól a magánszektorban dolgozik, s közben folyamatosan tanul, de képesítései közül most szerzi a legkedvesebbet, ugyanis Békéscsabán  művészeti iskolában  folytat tanulmányokat kézműves oktatói szakon. – Mindig vonzott a hagyományőrzés. A képzés során népi bőrművességre szakosodtam, jelenleg is vannak a Néprajzi Múzeumban kiállítva zsűrizett munkáim. Néprajzi szakdolgozatom témája a bokortanyák és tirpák hagyományok, Dankó­bokor­hoz családi kötődésem is van. A lakodalmas szokásokat élő forrásból, nagybátyámtól, Maleczki Sándortól gyűjtöm, aki több mint 800 lakodalomban volt vőfély.
 
 

Családi kötődéssel a közéletben

 

Mussó László közéleti szerepvállalása a külső szemlélő számára egyértelmű lehet, hiszen édesapja több cikluson keresztül ennek a körzetnek volt a tanácstagja, s a nevéhez fűződik számos járda és az akkori, egészséges vizet adó mélyfúrású  kút  elkészülte, a  villanyhálózat kiépítése. – Közismert családom jobboldali beállítottsága, ami nem csoda, a nagyszüleimet a kommunista rendszerben ért támadások, javaik elkobzása miatt, melynek anyai nagymamám fiatalon áldozata lett. 2002-től, a választási vereséget követően segítettem a FIDESZ munkáját a körzetben aktivistaként. 2010-ben mondtam igent a képviselőségre, s jelentős szavazataránnyal nyertem.
 
 

Extrém belvíz

 

Mint emlékezhetünk, 2010 vége rögtön komoly feladatot is adott a frissen megválasztott képviselőnek, hiszen rendkívüli belvíz sújtotta a város hozzá tartozó területeit. – December 2-án jött az első hívás, és számos éjszakát is átdolgozva, egészen márciusig tartott a készültség. Rengeteg család otthonát sikerült megmenteni, és néhány házat újjá is építeni a területen. De annak is utánanéztem, hogy a korábban nyíregyházi polgárok szőlőskertjének számító homokdombok között jelentős árokrendszert építettek elődeink, ami évtizedekkel ezelőtt tönkrement az építkezések és a nagyüzemi mezőgazdasági művelés következtében.

 

Szerteágazó körzet, más problémák

 

Ami pedig a további teendőket illeti: nem egyszerű Mussó László dolga, hiszen körzete nemcsak a Kisteleki­szőlőt jelenti, hanem az Érkert egy részét is, egészen a Damjanich utcáig, illetve az Örökösföld egy része – Orosi út és  Semmelweis utca közötti terület – lakóinak érdekeit is képviselnie kell. 
– Mindegyik résznek mások a problémái, érthető okokból. Kistelekiszőlő útjainak kétharmada, súlyos örökségként még földút, így logikus, hogy a kertes övezetben élők elsősorban szilárd útburkolatra, csapadékvíz-elvezetésre, járdára, megfelelő buszközlekedésre és kerékpárútra várnak. A társasházakban, panelekben lakók hőszigetelést, fedett buszvárók, zebrák, parkok, játszóterek, kondiparkok kialakítását várják. Minden ügyben igyekszem egyeztetni. A városháza közlekedési szakmérnökével a helyszínen mértük fel a körzet közlekedési problémáit, illetve az utak kezelőjével egyeztettük és felmértük a szükséges karbantartási munkálatokat.

 

Rengeteg tennivaló

 

Mint Mussó László kiemelte: jelentős beruházás volt a terület nagy részén a szennyvízprogram, amely részben úthelyreállítással is járt, de rengeteg még a tennivaló ezen a téren. Több helyen épült csapadékvíz-elvezető és -átemelő, valamint szikkasztó és záportározó, de ezeket is folytatni kell. –  Tárgyalunk a Volánnal, hogy a 24-es busz mellett a 3-as járat csúcsidőben kisegítőjáratként kanyarodjon be a területre a Palánta, Koszorú és Lejtő utca érintésével, amihez még egy jelzőlámpás csomópont kiépítését várják el. A Lombkorona utcán idén már biztosan aszfaltoznak, s ezt még több is követi, így a Mohács és Tallér utcák közötti szakasz, valamint a Háromszéki, a Sport utca és Vértanúk útja útburkolat-felújítása. A nagykörút bezárása is érinti a körzetet a Móricz Zsigmond utcán,  ami szintén  régi igény volt – sorolta a képviselő részben a tennivalókat.

Tarczy Gyula

 

Közvilágítás, kutyafuttató, csapadékcsatornák

 

– A szerteágazó körzetben kiemelhető a közvilágítás fejlesztése a Lapály, a Tábor utcán és a Kilátó zugban, de fontos volt a Folyóka és Vaskapu utcai csapadékcsatorna építése, a Lovag utcán pedig három áteresz készült el – mondta érdeklődésünkre Szabó Edina, a Városüzemeltetés sajtóreferense. – Számos helyen őriztük meg az állagát a játszótereknek, az Árpád utca 79. előtt pedig többször bővítettük is. Több helyen újítottunk fel járdákat: a Kállói úton, a Mikszáth Kálmán utcán, és az Árpád utca egy részén, valamint az Orosi úton. Nemespadka-építés történt a Palánta, a Lejtő, a Folyóka, a Kulcsár és a Kéményseprő utcákon, padkastabilizálás a Kéményseprő u. 1–5. előtt. Nagyfelületű útfelújítás zajlott a Tallér utcán, földút-stabilizálás a Vaskapu utcán, a Huszár soron kutyafuttatót alakítottunk ki. A zöldfelületek karbantartása mellett fontos volt az illegális szemétlerakók felszámolása is.