Hájas tészta
A hájas tészta zsíros, nehezen emészthető, a népi gyakorlat megfigyelései alapján a tésztát előszeretettel töltötték meg az emésztést segítő szilvalekvárral. Ez a sütemény melegen a legjobb, ezért máig megmaradt a magyar családi konyhák süteményének szinte valamennyi tanyai, falusi, kisvárosi háztartásában, ahol télen disznót vágnak.

Hozzávalók:
1 kg liszt,
60 dkg háj
½ liter tej
2 dkg élesztő
1 marék cukor

Elkészítés:
A hájat összedörzsöljük a liszttel. Az élesztőt a langyos tejben megfuttatjuk a cukorral, begyúrjuk. Háromszor kell ezt kinyújtani, lekenni. Közben pihentetjük, majd kis darabokra vágjuk. A töltelék lehet benne lekvár, dió, mák. (A tepsiben megfordítva kell a tésztát sütni, mert így szépen szétnyílik.) Sütés után porcukorral meghintjük.

Forrás

„Egy falat Tündérmező, Vándorúton Szabolcs Szatmárig” címen jelent meg 2013-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye tájait és gasztronómiai kultúráját bemutató könyv. A könyv készítése során a hagyományos, tájjellegű ételeket a mai kor ízlésének megfelelően készítették el és tálalták, amely páratlan felfedezéssel járt. Az általunk bemutatott recept megtalálható a könyvben.