Hajnalka és mamája

– Ez a történet egy fiatal lányról szól, akinek több mint tíz éve követem a sorsát. Hajnalka születésekor oxigénhiány lépett fel, ezért sérült a beszédében, mozgásában korlátozott, ujjai merevek, így írni sem tud. De kitartásának köszönhetően először a gimnáziumot, most pedig a Debreceni Egyetemet is elvégezte – kezdte a beszélgetést meghatottan Ferenczik Adrienne.

 

SOK ÉVE KEZDŐDÖTT

 

Több évre nyúlik vissza a történet, és az, hogy miért viseli a riporternő szívén a család sorsát. – Sok évvel ezelőtt találkoztam a családdal, mint híradó-szerkesztő, egy műsor során. Rámpát készítettek a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium elé, hogy amikor Hajni abba a korba ér, lehetősége legyen felvételizni az intézménybe. Aztán telt, múlt az idő, és egy nap megláttam, ahogy Hajnalka és édesanyja, Ildikó bemennek az iskolába. Majd újra és újra, és azt gondoltam, lenyűgöző, hogy megcsinálta – mesélte a riporternő, akiben már ekkor megfogalmazódott, hogy többekhez el kell juttatni a történetet.

 

A DIPLOMAOSZTÓ A STÁBOT IS MEGHATOTTA

 

Adrienne végig szívügyének tekintette ezt a témát, 2011-ben készített egy hosszabb magazinműsort, utána pedig úgy döntött, végigkíséri az egyetemi éveket. – Ildikó már a gimnáziumban is sokat segített Hajnalkának, de az egyetemen ez még erősebb lett. Beült mellé az előadásokra, jegyzeteket készített, vizsgázni is elkísérte. Aztán eljött a nagy nap, a diplomaosztó, amire mi is nagyon készültünk. Hajni programtervező informatikus diplomája mellett édesanyját a Debreceni Egyetem tiszteletbeli hallgatójává fogadták. Nagyon megható pillanat volt ez mindenki számára – mondta a Nyíregyházi Televízió stábjának nevében.

 

A JÖVŐBEN IS SEGÍTENI SZERETNÉ

 

A riporternő azt is elmondta, hogy reményei szerint kisfilmjén keresztül felfigyelnek Hajnira, és ez segítheti őt a jövőben. – Hajnalka nagyon szeretne távmunkát végezni, webes felületek akadálymentesítésével foglalkozott szakdolgozatában, ez érdekli a jövőben is. Számomra nagy öröm lenne, ha tudná kamatoztatni azt a tudást, amiért keményen megdolgozott, és munkát kaphatna – mondta zárásként Ferenczik Adrienne.

Farkas Fanni