Hal a karácsonyi asztalon – A karácsonyi időszak meghatározó a hazai halfogyasztás szempontjából

Lesz elég hal az ünnepekre – ezt Nagy István agrárminiszter jelentett be a napokban. A karácsonyi időszak meghatározó a halfogyasztás szempontjából, becslések szerint a termelők ilyenkor értékesítik az évi mennyiség 40 százalékát.

Halászlé, rántott hal, harcsapaprikás, ponty és fogas – ezek mind népszerűek az év végéhez közeledve. A halból készült ételek a karácsonyi ünnepi fogás fontos részei, ezt erősítették meg a Búza téri piac vásárlói is.

Harcsát vettem, harcsapaprikást szeretnék csinálni, mert nálunk mindig halászlé, harcsapaprikás túrós csuszával az egyik menü.” – mesélte az egyik vásárló.

Már vettem a múltkor élő pontyot, azt otthon rendbe raktam, csak nem kaptam akkor alaplének valót és most azt vettem, hogy finom halászlevet főzzek.” – mondta egyik másik hölgy a piacon.

Igazi karácsonyi étel

A keresztény karácsony fontos része a böjt, amely december 24-e éjfélig tart, a hal a kereszténység egyik fontos szimbóluma is. A valláshoz köthető okok mellett a néphagyományban is megtalálható a karácsonyi halfogyasztás fontossága, eszerint a gyors mozgású halak az új esztendőben haladásra serkentik az ünnepi asztalnál ülő családokat, a halpikkelyek pedig bőséget ígérnek a ház népének.

Megnövekedett kereslet

A karácsonyi halfogyasztás jelentőségét az is jelzi, hogy a haltermelők az év végi időszakban értékesítik az egész éves mennyiség 40 százalékát.

Az éves halfogyasztásnak a zöme december utolsó két hetében jellemző, mindenki ilyenkorra időzíti a karácsonyi halászlé és sült halak elkészítését. Az év közbeni forgalom jóval kevesebb mennyiség mint ebben a hónapban. A vásárlók leginkább a friss pontyokat, afrikai harcsákat, busa szeleteteket kedvelik és keresik, ebből halászlevet, sült halat, paprikásokat készítenek. Az élő ponty forgalmazása évről évre kevesebb, mivel kevesebbet pucolnak az emberek, kevesebb kedvük van dolgozni vele, ezért frissen tisztított halainkra esik a választásuk, amiből úgymond teljesen kifogyhatatlan a készletünk.” – nyilatkozta Mészáros Tibor, a Hajdu-féle Halbolt üzletvezetője.

Több halat eszünk

A napokban Nagy István agrárminiszter arról beszélt, az agrárium és benne a halgazdálkodás rendkívüli kihívásokkal szembesült, ennek ellenére is lesz elég magyar hal az ünnepi asztalokra. Ennek érdekében korlátozták az exportot is. Az agrárminiszter a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében azt is kiemelte, a célirányos kormányzati és ágazati promóciónak, valamint az ágazatot támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az egy főre eső halfogyasztás az elmúlt években folyamatosan növekedett. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy amíg 2013-ban évente átlagosan 5,4 kilogramm halat fogyasztott egy magyar, ez 2021-re már 6,5 kilogrammra nőtt. Hiába azonban a 20 százalékos növekedés, európai összevetésben még mindig alacsony a magyar halfogyasztás.