Halált is okozhatott volna a klórgáz

Villogó tűzoltóautókkal és mobil laborral érkeztek meg a tűzoltók és katasztrófavédők a Nyíregyházi Egyetem uszodájához. A tűzoltók maszkban, palackkal kutatták át az épületet. A klórgázmérgezés sérültjeit keresték. A nyíregyházi mentők négy esetkocsival érkeztek a helyszínre, a súlyosabb sérülteknek infúziót kötöttek be, másoknak pedig oxigénnel könnyítették a légzését.

 

 

Az úszómesterek kezdték a mentést

 

Az egyik úszómester azt mondta, arra lettek figyelmesek, hogy az egyik pillanatról a másikra szúróssá vált a levegő az uszodában. Azonnal menteni kezdték a medencében lévő embereket.  Sikerült kimenteni az épp medencében tartózkodókat az úszómester társammal, így mindenkit biztonságosan sikerült kimenteni – mondta Rus János, úszómester.


Volt, aki a folyosón lélegezte be a klórgázt

 

Volt olyan is, aki az uszodához vezető alagsori folyosón lett rosszul.  Én csak éreztem ezt a szagot és visszafordultam lentről. Akkor mentem be, amikor már nagypn sokan köhögtek az ablakból. Csak lementem és vissza is jöttem, mert nem bírtam – mondta még mindig erősen köhögve Tamás Alexandra.

 


Az uszodában ezen a délelőtt viszonylag kevesen, összesen kilencen tartózkodtak. Az épületből sikerült mindenkit rövid időn belül kihozni. A baleset úgy történt, hogy éppen feltöltötték az uszoda vegyszeres tartályait, azonban két szert összekevertek, amiből klórgáz keletkezett. 
  A balesetet az okozhatta, hogy hypót és kénsavat öntöttek az épületen kívül egymásba, teljesen véletlenül. Amikor ezt tapasztalták, próbálták közömbösíteni, azonban a kifejlődött klórgáz visszajuthatott az épületbe és ez okozta a mérgezésüket – szögezte le Dóka Imre, a megyei katasztrófavédelmi szóvivő. A baleset összes sérültjét a nyíregyházi Jósa András Kórházba szállították megfigyelésre.


Akár halált is okozhat…

 

A klórgáz a nagy koncentrációban 1-2 percen belül is halált okozhat, de már kis mennyiség is roncsolhatja a tüdőt. Roncsolja és károsíthatja, és tartósan akár egy maradandó károsodást is okozhat.  Még akkor is valamilyen asztmaszerű betegsége maradhat vissza a betegnek, ha túléli a mérgezésnek ezt a súlyos formáját – tette hozzá dr. Guti Elek, a Jósa András Oktatókórház főorvosa.


Az uszodai klórmérgezés sérültjeit a Jósa András Kórház sürgősségi osztályán ápolták. A híradói információ szerint többek között légzéskönnyítő, tüdőtágító gyógyszereket kaptak és megfigyelésre egész délután bent tartották őket.

 

Z. Pintye Zsolt