Hálózatfejlesztésekkel teszi lehetővé újabb napelemek telepítését az OPUS TITÁSZ Zrt.
Forrás: OPUS-TITÁSZ

Az OPUS TITÁSZ Zrt. a hálózatán végzett folyamatos fejlesztések révén egyre több helyen oldja fel a napelem telepítési engedélyek kiadásának korlátozását. A rekordmértékben fejlődő napenergia kapacitások csúcsidőszakban országszerte túlterhelik az elosztói áramhálózatot, emiatt egyes körzetekben időszakosan szüneteltetni kell az új telepítési engedélyek kiadását. Az elmúlt időszak hálózati fejlesztéseivel az OPUS TITÁSZ 376,4 MW átviteli többletteljesítményt ért el szolgáltatási területén. A csaknem 42 milliárd Ft keretösszegből megvalósuló fejlesztéssel az ellátásbiztonság is javul, valamint a klímapolitikai és fenntarthatósági célok eléréséhez is hozzájárul a társaság.

Magyarország stratégiai célja, hogy a megújuló alapú energiaforrások arányát 2030-ra legalább 29%-ra növelje, és ennek támogatásaként a hazai beépített fotovoltaikus kapacitás 2030-ra meghaladja a 12 000 MW-ot, ezért elengedhetetlenné vált a villamosenergia-hálózat fejlesztése. A célok eléréséhez az OPUS TITÁSZ Zrt. is hozzájárul hálózatai folyamatos fejlesztésével, megújításával.

A már meglévő (telepített) háztartási méretű kiserőművek jelenleg is jelentős többletterhelést okoznak a hálózaton, a további termelő kapacitások rendszerbe kapcsolásához pedig elengedhetetlen a hálózatok megújítása, az átviteli kapacitások bővítése. A beruházások alapvető célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások, kiemelten a lakossági napelemek hálózatra kapcsolásának elősegítése.

A naperőművek száma és beépített kapacitása, az európai uniós vállalásokat is messze meghaladó mértékben bővül Magyarországon. Emellett a lakosság és az ipari nagyfogyasztók energiaigénye szintén folyamatosan növekszik, így az időbeni és területi egyenlőtlenségek kezelése évről évre nagyobb kihívás lesz az elosztóknak. Az időjárásfüggő, megújuló alapú energiatermelés decentralizáltan kapcsolódik a kis- és középfeszültségű, avagy naperőművek esetén a nagyfeszültségű elosztóhálózatokra, emiatt a 2030-ra tervezett beépített naperőművi kapacitás hálózatra csatlakoztatása jelentős bővítést igényel mind az átviteli-, mind az elosztói hálózatokon. Ezért olyan fejlesztések szükségesek, amelyekkel a hálózat képes fogadni és szállítani a megújuló energiaforrásokkal termelt áramot.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. az RRF-6.1.1-21-2022-00001 "Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. Területén" pályázat keretében mintegy 41,7 milliárd Ft értékben, 50%-os támogatási intenzitással újítja meg hálózatát. A társaság a pályázat keretében 378 MW átviteli többletteljesítmény elérését vállalta 2026. április 3-ig. Az elvégzett fejlesztések révén a projekt már majdnem teljesen megvalósult, hiszen az OPUS TITÁSZ mostanáig 376,409 MW-tal növelte hálózatai átviteli teljesítményét.

A beruházásokban az OPUS TITÁSZ Zrt. 52 ezer kilométeres hálózatának több mint 40 %-a érintett, 1896 db kisebb-nagyobb beruházással.

A teljesítményigények és fotovoltaikus csatlakozási lehetőségek biztosítása mellett továbbra is kiemelt jelentőségű a hálózat biztonságos és fenntartható üzemeltetése, valamint a megbízható szolgáltatás. Emiatt nem csak teljesítménybővítést célzó beruházásokat valósít meg, hanem üzembiztonságot növelő és környezetvédelmi tárgyú projekteket is indított a társaság. Az infrastruktúrafejlesztés és kapacitásbővítést célzó beruházások ugyanis jelentősen hozzájárulnak a napelemes rendszerek integrációjához, az üzembiztonság erősítéséhez, a növekvő energiaigények kielégítéséhez, az energiahatékonysághoz, a villamosenergia-termelés szén-dioxid kibocsátásának csökkentéséhez és a klímapolitikai és fenntarthatósági célok eléréséhez.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. az RRF fejlesztéseken túl ezért olyan egyedi fejlesztéseket is végez, amelyek ellátási területén az ellátásbiztonságot és az ügyféligények magasfokú kiszolgálását teszik lehetővé. Ilyenek többek között:

•  Debrecen Észak-Nyugati 132/22 kV-os alállomás létesítése (50 MW; 2 450 m Ft), 132 kV-os bekötő vezeték létesítése (295 m Ft)

•  Villamos alállomások távfelügyeleti rendszerének fejlesztése (üzembiztonság fokozása érdekében: 1 115 m Ft)

•  Dévaványa-Túrkeve távvezeték kábelesítése (túzokvédelmi program keretében: 600 m Ft)

•  Vásárosnamény alállomás hálózatvédelmi berendezések cseréje (üzembiztonság fokozása érdekében: 454 m Ft)

•  Nyírbátor alállomás transzformátor teljesítmény bővítés (30 MW, 439 m Ft)

•  Debrecen földkábel rekonstrukció (üzembiztonság fokozása érdekében: 437 m Ft)

•  Nyíradony ikerkábelek kiváltása (üzembiztonság fokozása érdekében: 331 m Ft)

•  Debrecen, Agrár Ipari Park alállomás bővítése (15 MW, 172 m Ft)

•  MACS alállomás védelmiberendezések cseréje (üzembiztonság fokozása érdekében:151 m Ft)

•  Nyíregyháza alállomás bővítése új 132 kV-is fogadó mezővel (üzembiztonság fokozása érdekében: 132 m Ft)

•  Kaba alállomás védelmi berendezések cseréje (üzembiztonság fokozása érdekében: 105 m Ft)

•  Martfű, alállomási segédüzemi elosztó cseréje (üzembiztonság fokozása érdekében: 80 m Ft)

•  Debrecen, Diószegi út KÖF földkábel fektetés (üzembiztonság fokozása érdekében: 71 m Ft)

•  Villamos hálózat felügyeleti rendszerek IT biztonságának fokozása (69 m Ft)

•  Martfű-Mezőtúr 132 kV-os távvezeték védővezető cseréje (65 m Ft)

A jelenleg folyamatban lévő és a tervezett fejlesztési munkák megvalósításával az OPUS TITÁSZ 2026. április 3-ig várhatóan nem csak eléri, hanem meg is haladja a pályázat keretében kitűzött 378 MW-os átviteliteljesítmény bővítési célját.