Hangkarbantartásra utazik a Cantemus Vegyeskar

Július 3-án, a délutáni órákban közel 50 vegyeskari tag készülődhet, hogy az egész évben erősen igénybe vett hangszalagjaikat egy kis regeneráló kúrának vessék alá. Ebben bizonyára nagy segítséget jelent majd az énekeseknek a tengeri sós levegő és a provance-i vidék levendulától átitatott, nyugodt környezete. Ám Szabó Soma, a kórus vezetője nem bízta a véletlenre a gyógyulást, és az említett természetes kúra mellé a biztonság kedvéért még igazi doktort is rendelt. Márpedig Francis Steele – a Gabrieli Consort, a Sixteen és a Tallis Scholars világhírű angol együttesek egykori basszusa – nem éppen sarlatán, tényleg a legkiválóbb profi énekesek egyike a régi zene területén.

A liverpooli születésű énekes az Oxfordi Egyetem régi zene szakán csiszolta tudását, majd aztán évtizedekig az említett együtteseket erősítette énekhangjával és szakmai tudásával szerte a világon. Rengeteg koncert, lemezfelvétel és szakmai kurzus után az élet úgy hozta, hogy egy budapesti koncertjük után valaki egy CD-t nyomott a kezébe, amin a nyíregyházi Banchieri Énekegyüttes felvételei voltak. Erre így emlékezett vissza az énekes egy korábbi interjújában: „Otthon, Londonban feltettem a lemezt, hogy meghallgassam. Éppen kávét készítettem, s hirtelen megdermedtem, mert fantasztikus hangok jöttek a hangszóróból. Szóltam Sallynek (Sally Dunkley a Tallis Scholars egyik szoprán énekese), jöjjön azonnal, mert ezt a csodálatos éneket neki is hallania kell.” A lemez meghallgatásának következményeként Francis Steele és Sally Dunkley többször is járt Nyíregyházán a Banchieri énekeseinek meghívására és nyilvános mesterkurzust is tartottak két alkalommal, sőt magát a Tallis Scholarst is sikerült elcsábítani városunkba egy koncert erejéig. A kapcsolat azóta is tart.

Most pedig alkalom nyílt arra, hogy ez a remek szakember a roujani birtokán foglalkozzon a Cantemus Vegyeskar énekeseivel kiscsoportos formában, igazi műhelyt teremtve ezáltal az énekhang egyre tökéletesebb használatához. A kórus énekesei mindennap aktív részesei lesznek ennek a műhelymunkának, melyről a végén kis házi koncert keretében számot is adnak majd. A vegyeskarnak a franciaországi tartózkodása alatt két kisebb koncertje is lesz, valamint Nimes, Arles vagy Avignon megtekintése és egy tengerparti fürdő is a tervek között van. A kórus július 10-én érkezik vissza Budapestre, ahol még aznap este 8 órakor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Carl Orff: Carmina Burana és Catulli Carmina című művének előadásában közreműködnek a Dohnányi Szimfonikus Zenekarral, az Akadémiai Kórustársasággal, a Talamba ütőegyüttessel és a Szegedi Kortárs Balettel közösen. A Cantemus Vegyeskar ezt követően, július 11-én érkezik Nyíregyházára a hajnali órákban, de a nyári szünet még kicsit várat magára, hiszen másnap is előadják Orff műveit a Margitszigeten.

Szilágyi Szilárd