Hangoskönyv készül anyák napjára

Önkéntesek adták az idejüket és a hangjukat a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének stúdiójában, ahol anyák napja alkalmából ünnepi hangoskönyv készült. Dr. Bihari Albertné könyvtáros Krúdy Gyula egyik művét olvasta fel, Ferenczik Adrienne saját regényéből, a Napfényes Riviérából választott egy részletet, Éry-Kovács Zsanna színművész pedig kislánya könyvespolcáról hozott el egy mesét.

– Van egy mesekönyv, amit karácsonyra kaptunk a barátnőmtől, a kislányomnak ajándékozta. Annyira kedves történet, hogy egyszerűen nem tudok vele betelni – mondta Éry-Kovács Zsanna, a Móricz Zsigmond Színház művésze. – Már korábban is gondolkodtam azon, hogy felolvasnám és megörökíteném olyanok számára, akik nem tudnak olvasni, hogy eljusson mindenkihez. Most levettem a polcról, eljöttem és felolvastam.

MÁR TÖBB EZER HANGANYAG KÉSZÜLT

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete idén tavasszal is felhívással fordult az irodalomkedvelőkhöz. Azt kérték, hogy aki szívesen adja a hangját egy ünnepi hangoskönyvhöz, olvasson fel egy, az édesanyákhoz kötődő verset, mesét, novellát, regényrészletet.

További képekért kattintson a fotóra!

2009 óta működik Nyíregyházán a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének hangstúdiója, azóta rendszeresen készítenek hangoskönyveket, Add az időd, add a hangod! felhívásukkal önkénteseket várnak, akik szívesen felolvasnak egy-egy irodalmi művet. Az így elkészített cd-ken már több ezer hanganyag áll a látássérültek rendelkezésére.

A vakok és gyengénlátók közül nagyon sokan csupán hangoskönyv és hangos információ nyújtás formájában tudják az ismereteket, információkat befogadni, és így juthat el hozzájuk az irodalom is – mondta Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke. – Akinek már olyan mértékű látássérültsége van, hogy a nagybetűs síkírást, az „öregbetűt” nem tudja elolvasni és a Braille-írást nem ismeri, annak csupán ez a lehetőség nyitott. Ezért fontos, hogy minél több hangoskönyvet készítsük.

ÓRIÁSI AZ IGÉNY A HANGOSKÖNYVRE

Az anyák napi hangoskönyv elkészítésében sokan örömmel vettek részt, a vakok egyesületének stúdiójában művészek, közismert személyiségek is felolvastak.
– Pár éve rendszeresen járok felolvasni, és mindig saját novellát, regényrészletet hozok – mondta Ferenczik Adrienne újságíró, író. – Ha van egy jó ügy, mindig örömmel melléállok, de azt, hogy valóban mennyire fontos a látássérültek számára egy hangoskönyv, azóta tudom, amióta nyáron meghívást kaptam az országos Braille olvasóversenyre, ahol Incognito című regényemből olvastak fel egy részletet a versenyzők. Ott, a nem látókkal beszélgetve szembesültem azzal, milyen nehéz számukra megismerni egy-egy irodalmi művet, amire óriási az igényük. Így nagyon fontos, hogy a novellákhoz, regényekhez hangzóanyag formájában hozzájuthassanak.

Az ünnepi hangoskönyvet a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete 600 tagjának igény szerint cd-n eljuttatja, de a hanganyag az egyesület weboldalára is felkerül, az érdeklődők azt a www.vakegy.hu oldalon találják majd meg.

(Fotó: Trifonov Éva)