Hanuka utolsó estéjén került sor a nyíregyházi zsinagógában a hanuka megünneplésére

A nyolc napig tartó ünnep első napján egy, majd naponta növekvő számú gyertyát gyújtanak, így az utolsó napon mind a nyolc gyertya égett. 

A vasárnapi ünnepi alkalmon szép számban megjelentek a hitközség tagjai, ezért az ünnepi gyertyagyújtásra – különös tekintettel a járványügyi szabályok miatt – a nagy zsinagógában került sor. A hitközség egyik vallási vezetője, Gervai Lajos a jelen lévő gyerekekkel közösen gyújtotta meg a gyertyákat, így a legkisebbek is aktív részesei voltak az ünneplésnek. Az egyik gyermek rögtönzött hanukai dal éneklése az ünnepség kedves színfoltja volt.

Hanuka a zsidóság egyik legismertebb, nyolc napon át tartó ünnepe, amely a zsidóknak a szíriai görög hódítók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeztet. A hanuka szó felszentelést jelent: arra utal, hogy a hellén hódítók ellen a Makkabeusok által folytatott szabadságharc győzelme után a bálványokkal megszentségtelenített jeruzsálemi szentélyt újra felszentelték.

 

Szerző: dr. Kurucz Ákos, rabbi jelölt