Megalkották Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Összetartozás Pálinkáját Szent Miklós napján
Fotó: Szarka Lajos

Megalkották pénteken Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Összetartozás Pálinkáját. Az almából készült pálinkacuvée létrehozásában mind a 21, megyei kereskedelmi pálinkafőzde részt vett Érpatakon, saját italával. Az időpont, december 6-a is szimbolikus volt: Szent Miklóst ugyanis a pálinkafőzés védőszentjének tartják. Mindez alkalmat adott arra is, hogy a róla elnevezett kápolna melletti harangot felszenteljék a Zsindelyes Cottage területén.

A történelmi egyházak jelenlévő püspökei áldották és szentelték meg a Zsindelyes Cottage területén tavaly épített Szent Miklós Kápolna melletti új harangot. A 67 kilós új harang abba a kápolnába hívogat, mely gyakran ad helyet esküvői szertartásoknak, Magyarországon rendhagyó módon több felekezet szertartása szerint.

A harang is az összetartozás jelképe

A Zsindelyes új ékességét a székelyudvarhelyi harangöntő mester, Lázár Imre készítette, a zsindely kárpátaljai, a faácsolat felvidéki alapanyagból készült. De nem csak emiatt volt ünnepség Miklós napján a pálinkáról nevezetes és minden szállal a hungarikumhoz kötődő érpataki helyszínen. Mint arra köszöntőjében Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökég civil és társadalmi kapcsolatokért helyettes államtitkára is utalt: a kápolna elnevezése sem véletlen.

A kápolna azért kapta a Szent Miklós nevet, mert őt a Magyar Pálinka Lovagrend a pálinkagyártók védőszentjének tekinti, és Papp József kuratóriumi elnök úr ezzel a névadással fejezte ki tiszteletét.

Almacuvée

Így a gyümölcspárlat kapta a másik főszerepet Miklós nap délutánján: a házigazdák kezdeményezésére elkészült Szabolcs-Szatmár-Bereg megye összetartozás pálinkája. A Zsindelyes ugyanis megszólította a megyében található kereskedelmi főzdéket, melyek fejenként két és fél liter almapálinkát ajánlottak fel sajátjukból, majd egy-egy képviselőjük által összeöntve született meg a különleges, szimbolikus almapálinka-cuvee.

„Óriási példamutatás”

A hozzáállást is megköszönte és méltatta ünnepi beszédében dr. Nagy István agárminiszter.

Ha az ember valamire büszke, a saját pálinkájára igen. Elismerni azt, hogy a másé is van olyan, mint az enyém, nagy eredmény. Gratulálok kedves Papp család, hogy ezt sikerült megtenni: feloldani a különbözőséget, és keresni az egységet. Óriási példamutatás ez! És mit hordoz magában? Ez a 21 pálinkafőző szolgáltatja az ország pálinkafogyasztásának 25%-át. Óriási dolog ez, gratulálok!

Kiváló adottságú a megye

A pénteki esemény előzményének tekinthető, hogy a gyulai fesztiválon megalkották tavasszal a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkája. A főszervező úgy gondolta, mivel a cuvée alapanyagát adó alma termőterületének a jelentős része nálunk van, ráadásul megyénk az országban található nyolc eredetvédett pálinkából háromnak adja a termőterületét – a szabolcsi almának, a szatmári szilvának, és az újfehértói fürtös meggynek – így nem is lehetne jobb helyszín egy regionális kezdeményezésnek, amelyben mindenki részt vett.

Mindenki igent mondott

Külön köszönöm annak a 21 kereskedelmi pálinkafőzdének a hozzáállást, akik az első szóra nem mondtak nemet, azaz, azonnal igent mondtak – inkább így fogalmaznék. Tehát pozitívan álltak hozzá ehhez a történethez, ennek a bizonyos összetartozás pálinkájának a megalkotásához.

– fogalmazott Papp József, a Zsindelyes Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Lehet folytatása is

A szervezők nevében a tulajdonos azt mondta, a korlátozott mennyiségű összetartozás pálinkájának elkészítése szimbolikus lépés volt. De szeretnének továbblépni e hungarikum megismertetésében, nemzetközi rangra emelésében, így akár annak előkészítését is vállalnák, hogy innen kerüljenek csúcsminőségű italok a diplomáciai eseményekre is a jövőben.

Kapcsolódó galéria

Harangszentelés Érpatakon