hirdetés
Holnap elérkezik az év utolsó hónapja, amikor már csak az ünnepek miatt is, bőven van okunk az evésre. Mutatunk néhány – részben – szezonális receptet, amiket kár lenne kihagyni.
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 1 l alaplé
- 2 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd foghagyma
- 200 ml főzőtejszín
- só, bors, szerecsendió
Elkészítése:
- A tököt meghámozzuk, a magot kikaparjuk, felszeleteljük és sütőben megpirítjuk
- Odatesszük főni az alaplevet
- Hagymákat apróra vágjuk, megpirítjuk, hozzáadjuk a sütőtököket, majd az alaplevet és a főzőtejszínt. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük és összeforraljuk.
- Miután levettük a tűzről, botmixerrel összepürésítjük, és 2 percre visszatesszük főni.
Párolt lilakáposzta
Hozzávalók:
- 1 fej vöröskáposzta
- 1 fej lilahagyma
- fűszerkömény, só
- 2 teáskanál cukor
- 1 teáskanál ecet
- zsír
Elkészítése:
- A legyalult káposztát megsózzuk, és fél órát állni hagyjuk
- Zsíron megpároljuk a kockára vágott hagymát
- Rátesszük a káposztát, megfűszerezzük, 40 percig pároljuk
Kocsonya
Hozzávalók:
- Sertésköröm, bőr, csülök
- 5 teáskanál só
- Bors
- 6 gerezd foghagyma
- 5 l víz
Elkészítése:
- 5 liter hideg vízbe feltesszük főni a húsokat, beletesszük a fűszereket és kb. 5 órát főzzük.
- Leszűrjük a levét.
- A húsokat tálakba elosztjuk
- Ráöntjük a levet
- A dermedés után őrölt paprikával díszítjük