Három napra Nyíregyházára költözik a sporttudományi szakma! Országos kongresszust tartanak

Városunkban ma startolt el az idei, immár 16. Országos Sporttudományi Kongresszus. A résztvevő érdeklődők sportszakmai és sporttudományi előadások keretein belül ismerkedhetnek meg a hazai sporttudományos kutatások legfrissebb eredményeivel.

Az idei Országos Sporttudományi Kongresszus mottója: Sporttudomány az egészség és a teljesítmény szolgálatában; helyszíne a Nyíregyházi Egyetem, főszervezője a Magyar Sporttudományi Társaság, fővédnöke pedig dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

1996-ban alakult az Országos Sporttudományi Társaság, ez pedig már a 16. kongresszus, de eddig nem volt még ilyen nagyszámú előadással rendezvény! Ráadásul több mint 200-an regisztráltak a kongresszusra!

Az idei kongresszus valóban a legek kongresszusa – tette hozzá a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke. Prof. dr. Tóth Miklós kiemelte, 2,5 nap alatt közel 160 előadás várja az érdeklődőket Nyíregyházán. A Nyíregyházi Egyetem már nem először helyszíne a Kongresszusnak, hat évvel ezelőtt is itt találkozott a sporttudományi szakma.

2013-ban reppentettük fel azt a gondolatot, hogy a mozgás egyben gyógyszer is. Rendszeres mozgással olyan fiziológiai élettani hatásokat lehet elérni, amit ha csak gyógyszerrel próbálnánk, akkor az akár 8-10-féle gyógyszer szedését feltételezné, jó magas áron, a mozgás pedig – ne feledjük – ingyen van! Ma már precíziós, egyénre szabott és az egyén aktuális fizikai állapotára szabott mozgás-gyógyszerről beszélünk!

Városunkban a sport és az egészség kéz a kézben jár – mondta Dr. Kovács Ferenc polgármester. Kiemelte, folyamatosan bővül a kerékpárút-hálózat, kedvelt az erdei tornapálya, a szabadtéri kondiparkok és az ovis sportpályák, de a közelmúltban megépült a Jégpálya, most pedig jó ütemben halad többek között a Bujtosi Uszoda építése és további sportberuházások várhatóak!

Hozzátette, a sportrendezvények tekintetében is élen jár a város.

Megjelentek a nagy nemzetközi versenyek, amik már a sportot a sportturizmussal kapcsolják össze. Tavaly indult a rally, ami EB-futamként most novemberben és minden évben folytatódik városunkban, június közepén szintén EB-futamot bonyolít le a Jetski Szövetség, a rendezvény a leveleki tavon lesz, de Nyíregyházához kapcsolódik, illetve nemrég jelentettük be: jövőre Junior VB-futam lesz országúti kerékpárversenyben.

A kongresszus főbb témaköreit tekintve volt/lesz előadás többek között a sport-innovációról, sportpedagógiáról és a sportturizmusról, valamint versenysportokról, olimpiáról és extrém sportokról is.

Kapcsolódó galéria

Sportkonferencia az egyetemen