Három Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei erőmű is megnyitja kapuit az idei erőművek éjszakáján
Erőművek Éjszakája  

Az év 364 napjában a látogatók elől elzárt területekre, az energia szentélyeibe juthatnak be azok, akik regisztrálnak az idén október 25-én sorra kerülő országos esemény valamelyik helyszínére, az Erőművek Éjszakájára. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye sem marad ki a legnagyobb hazai energetikai rendezvényből, hiszen három erőműbe is bejuthatnak az érdeklődők.

Ezen a napon vezetett bejárásokon megismerhetik a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központ működését, lehetőségük nyílik közelről is megnézni hazánk második legnagyobb vízerőművét, a Tiszalöki Vízerőművet, valamint bejuthatnak a több mint százhúsz éves Nyíregyházi Erőműbe is. 

Több mint fél millió ember hulladékát gyűjti, szelektálja és hasznosítja újra a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központ. Az Erőművek Éjszakáján az előzetesen beregisztrált érdeklődők megtekinthetik a szelektíven gyűjtött hulladék válogatását, újrahasznosításra történő előkészítését és a nem hasznosítható hulladék lerakásra történő előkészítését. Emellett benézhetnek a hulladéklerakó depóniába, ahová a vegyes hulladék kerül, és meglátogatják a komposzttelepet, ahol a zöldhulladék hasznosul.

Hazánk második legnagyobb vízerőműve Szabolcs-Szatmár Beregben található: a Tiszalöki Vízerőműben előállított villamos energia a hazai vízenergiából előállított villamos energiának mintegy egynegyedét teszi ki. Október 25-én az idelátogatók szakképzett üzemi kísérő vezetésével megismerhetik a Tiszalöki Vízlépcsőt, a nagyműtárgy környezetét, annak kialakítását és ökológiai hatását az élővilágra. A bejárás során számos érdekességet is megtudhatnak a vízerőműről, a termelő berendezésekről és azok üzemeltetéséről. Az ismertetést követően a csoport megtekinti a Tiszalöki Vízerőmű 2007-2010 közötti felújításakor készült szemléltető tabló képeit.

A több mint százhúsz évvel ezelőtt, 1897-ben átadott Nyíregyházi Erőmű történelmi múltját és jelenét is megismerhetik azok, akik erre a helyszínre regisztrálnak be az Erőművek Éjszakájára. Ezen az estén egyedülálló módon láthatják működés közben az erőmű főberendezéseit, megismerhetik az egyik leghatékonyabb kombinált ciklusú technológiát, melynek segítségével mintegy 16 ezer lakást és több mint ezer egyéb közületi ügyfelet látnak el hőenergiával.   

A MEKH idén ötödik alkalommal szervezi meg az Erőművek Éjszakáját. 2024. október 25-én ismét különleges helyszínek és egyedülálló programok várják a látogatókat hazánk legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari eseményén. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni október 7-től lehet a www.eromuvekejszakaja.hu/eromuvek/ oldalon.

A főszervező MEKH legfőbb célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.

Az Erőművek Éjszakáján a látogatók szakértő idegenvezetők segítségével ismerhetik meg az erőművekben, a fűtőművekben, a víziközmű-szolgáltatóknál és a hulladékfeldolgozó üzemekben zajló munka érdekességeit és a berendezések működését. A hatalmas népszerűségnek örvendő rendezvény minden évben több ezer látogatót vonz. A szervezők idén is hasonló érdeklődésre számítanak, ezért a népszerű helyszínekre érdemes minél hamarabb regisztrálni.

Az Erőművek Éjszakáját idén is Gyetván Csaba műsorkészítő, a program nagykövete népszerűsíti, aki az eseményt megelőzően több olyan helyszínen is járt, amelyeket október 25-én személyesen is felkereshetnek a látogatók. Kedvcsináló bejelentkezései elérhetők a MEKH Facebook-oldalán.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre október 7-től lehet regisztrálni a www.eromuvekejszakaja.hu/eromuvek/ oldalon. Érdemes követni a MEKH Facebook-oldalát is, ahol a szervezők további érdekességeket osztanak meg.