Hat indiai antilop született
Egy héten belül hat indiai antilop borjú született a Nyíregyházi Állatparkban. A kis gidákkal már 17 főre bővült az Ázsia élővilágát bemutató kifutó. A jövevények között nőstények és bakok is vannak, akik már megszokták elefántokkal közös otthonukat.

 

17 antilop

 

A három ázsiai elefánttal évek óta társbérletben élő apró termetű, de annál fürgébb indiai antilop csorda az elmúlt héten szép számmal gyarapodott a Nyíregyházi Állatparkban. Hat antiloptehénnek születettek kicsinyei.

 

Hímek és nőstények

 

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, az indiai antilopok párzási időszaka egész évben tart, de leginkább márciusban és áprilisban aktívak. Ez az oka annak, hogy félévnyi vemhesség után szinte egy időben jöttek világra az apróságok. Az osztályvezető hozzátette, kis hím és kis nőstény is található az utódok között, akiket hamarosan meg lehet különböztetni egymástól, hiszen az indiai antilopoknál teljesen máshogy néz ki a bak, mint a nőstény. Éppen ezért, ha ivaréretté válik egy bak, csokoládébarna színű lesz, és csavart szarvat visel majd a fején.

 

Társbérlet az elefántokkal

 

Az indiai antilop egy kisméretű antilop faj, a kifejlett állat 25 és 40 kilogramm között szokott lenni. Kis számban India szinte teljes területén előfordulnak, kivéve a magas hegyeket és a nedvesebb területeket. Becslések szerint valaha mintegy 4 millió egyed élt a földrésznyi ország síkságain, mára viszont csupán tízezer maradt belőlük. A fajt a vadászat és élőhelyének pusztulása egyaránt veszélyezteti. A Nyíregyházi Állatpark látogatói egy társas kifutóban tekinthetik meg a 17 főre bővült antilopcsordát, hiszen évek óta ott élnek együtt az ázsiai elefántokkal. A társbérlet célja, hogy ingergazdagabbá tegyék az intelligens ormányosok környezetét, a látogatók pedig megfigyelhetik, milyen békésen tudnak egymás mellett élni apró és óriás növényevők.

ME.

(Fotó: Kohut Árpád)