Hatalmas bulival készül a Szabolcs

 Lázasan próbálnak a nyíregyházi Szabolcs Néptáncegyüttes tagjai ezekben a napokban. A nagy múltú csapat egy hatalmas produkcióra készül. Fennállásuk 60. évfordulóját gálaműsorral fogják megünnepelni. 300 táncosuk lép majd színpadra a szabolcsi megyeszékhelyen. A legfiatalabb 3 éves lesz, a legidősebb pedig közel 80. A próbák szünetében előkerülnek a régi fényképgyűjtemények és megy a nagy adomázás. A legemlékezetesebb fellépéseket, külföldi utazásokat és jelentős megmérettetéseket a gálán is felidézik majd. Nemcsak a tánc szeretete hoz minket össze, hanem az, hogy olyan emberekkel találkozunk, akikkel nagyon szerettük egymást és ott folytatjuk, ahol 10 éve, öt éve abbahagytuk… és ez borzasztóan jó - mondta Siklós Ádámné, aki 1963 óta táncol a Szabolcsban.

Hét generáció táncol együtt

A gálát május 20-án rendezik meg. Ezen a napon az együttes hét generációja mutatkozik be a közönségnek. Lesz olyan nyíregyházi család, amelyből nagyszülők, szülők és gyerekek is táncolni fognak. - Nem titok, hogy a mi családunkból 17 táncolnak vagy táncoltak ebben az együttesben, ez is egyedülálló az országban. Azt hiszem a titok ebben rejlik, a tánc szeretetében, a magyarságunkban – mosolygott Ágoston Ildikó a Szabolcs Néptán Egyesület elnöke.

Tündérborsó, csillagkapu

Három-öt évesek a Szabolcs Néptáncegyüttes utánpótláskorú reménységei. Ők moldvai tánccal készülnek a gálára. A kicsiket egy olyan tanárnő oktatja, aki szintén gyerekfejjel lett az együttes tagja.

Nem az első nagy produkció

Tirpák lakodalmas, vásáros játék. A Szabolcs Néptáncegyüttes már több különleges produkcióval bizonyította, hogy képes felidézni a legszebb magyar táncokat és tisztelegni a magyar népi kultúra előtt. A csoport művészeti vezetője azt mondja, az alapítók szándéka is az volt 60 évvel ezelőtt, hogy a gazdag tánchagyományokat megőrizzék és ezt szeretnék tovább is vinni. - Szükség volt arra, hogy a fiatalok a magyar kultúrához forduljanak, a népművészet minden ágához, zenéhez, tánchoz, a mesékhez és azt hiszem, hogy most a mi időnkben, az új korban gyakorlatilag ugyanitt tartunk. Európában vagyunk, Európában szükség van a saját identitásunkra. Szükségünk van arra, hogy a saját kultúránkat őrizzük, a saját kultúránkkal együtt éljünk – fejtette ki Bíró József, a Szabolcs Néptáncegyüttes. művészeti vezetője.

Z. Pintye Zsolt