Hatalmas segítség ez nekünk – 5 gyermekes anyuka a Human-Net Alapítvány adományáról
Hatalmas segítség ez nekünk – 5 gyermekes anyuka a Human-Net Alapítvány adományáról

Március végén a nyíregyházi Human-Net Alapítvány okoseszköz adománygyűjtést indított. Céljuk, hogy minden nyíregyházi oktatási intézmény tanulója számára elérhető legyen az otthoni digitális tanuláshoz szükséges felszerelés.

A Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai az összes nyíregyházi iskolában felmérték, hogy kiknek van szüksége eszközökre a digitális tanuláshoz. A Human-Net Alapítvánnyal közösen választották ki, hogy melyek azok a családok, ahol sok gyermek van, illetve internetkapcsolat is rendelkezésre áll. Így jutott egy laptophoz Lelovits Szilvia családja is, akik telefonon adtak interjút szerkesztőségünknek.

Nagyban megkönnyíti a tanulást az adomány

Szilvia öt gyermek édesanyja, közülük négyen már iskoláskorúak. Márkusz a legnagyobb, ő ötödikes és nagyon jól ért a digitális eszközökhöz. A kisebb testvérei közül ketten elsősök, egy pedig másodikos tanulója a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményének.

„A Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint a szociális gondozó informált minket arról a lehetőségről, hogy igényelni lehet okoseszközt a digitális tanuláshoz. Csak egy okostelefon van a családban, így elég nehéz volt négy iskolás gyermekem számára egyszerre megoldani a tanulást” – mondta megkönnyebbülve az édesanya, akik egy használt, de jó állapotban lévő laptophoz jutottak a Human-Net Alapítvány gyűjtésének köszönhetően.

Minden gyermek online kapja a házi feladatokat, amelyeket e-mailben vagy egy adott programon keresztül kell visszaküldeni a tanáraiknak.

„Márkusz nagyon jól ért a laptophoz, a ClassBox rendszerhez és ahhoz is, hogyan kell visszaküldeni a házi feladatokat. Így ő sokat tud segíteni a testvéreinek – és nekem is. A feladatokat ugye ott kapják, onnan együtt kiírják, majd megoldják és a nagy fiam pár perc alatt elküldi a tanár néniknek a megoldott feladatokat.”

Az alapítvány korábbi nyilatkozatából kiderült, hogy első körben csak olyanok számára szeretnék biztosítani a gyűjtött eszközöket, ahol több iskolás gyermek van a családban és alapból van a családnak internetkapcsolata. Ezen kritériumoknak Lelovits Szilviáék megfeleltek, így kaptak ők is egy laptopot, amiért nagyon hálásak.

„Talán pár hetet kellett várni a laptopra, de megérte, mert nagyon nagy segítség ez most nekünk! Hálásan köszönjük!” – közölte egy nagy sóhaj kíséretében Szilvia.

A gyerekeknek hiányzik az iskola!

Szerkesztőségünk kérdésére válaszolva az édesanya azt is elárulta, hogy a gyerekeknek nagyon hiányzik az iskola.

„Szokták mondani a gyermekeim, hogy sokkal jobb volt az iskolában, mint itthon. Nehezen viselik a bezártságot. Hiányoznak nekik az osztálytársaik, a tanárnénik és a velük közös programok is.”

Bár Jázmin, Krisztián, Dávid és Márkusz mind szorgalmasan készülnek az órákra, valahogy az iskolában sokkal jobban ment nekik a tanulás.

Szilvia hozzátette, nagy segítség lenne számukra még egy gép vagy laptop.

Szívesen adományoztam

Sikerült egy adományozót is megkérdezni az ügyben. A Human-Net Alapítvány gyűjtésére Pásztor László nyíregyházi lakos is felfigyelt, aki éppen okostelefon-csere előtt állt.

„Amikor bejött a koronavírus, láttam, hogy az unokáimnak online kell folytatnia a tanulást. Arra gondoltam, hogy a korábbi, még működőképes okostelefonomat én is jótékony célra adományozom, hogy olyan gyerekek is tudják részt tudjanak venni a digitális oktatásban, akiknek nincs hozzá otthon eszköze.”

Pásztor Lászlónak pont kapóra jött ez a gyűjtés, hiszen korábbi telefonjának egyébként is szeretett volna egy új „gazdát”.

Még mindig tart a gyűjtés!

A Human-Net Alapítvány ügyvezető igazgatója, Csatári Emese nyilatkozott szerkesztőségünknek az aktuális helyzetet illetően.

Megtudtuk, hogy az apró áprilisi sikerek után májusban is sikerült néhány használt laptopnak új helyet találni:

Bár még mindig több az igénylő, mint az adományozó, továbbra is reménykednek benne, hogy minden rászoruló család számára biztosítani tudnak laptopot vagy PC-t a digitális tanuláshoz.

További információk és felajánlás: http://adomany.woit.hu/

E-mail: humannet@humannet.hu

Telefon: +36-30/633-9200

A témával kapcsolatos korábbi cikkünk ide kattintva érhető el.