Határon átnyúló katasztrófavédelmi együttműködés

A katasztrófavédelmi feladatok átszervezésével Magyarországon az önkéntesség szerepe felerősödött. Az állampolgároknak joga van a védelemhez, de ennek érdekében tenniük is lehet. Az önkéntesek így segíthetik a hivatásos szervek munkáját. Éppen ezért jelentős az az együttműködés, amely a magyarországi és a romániai hivatásos szervek, valamint a két ország határ menti önkénteseinek pályázatán alapszik. Európai uniós forrásból 15 hónapon keresztül az eddig is meglévő együttműködést kívánják a projekt résztvevői megerősíteni. Kidolgoznak olyan eljárásokat, amelyek egy esetleges vészhelyzet esetén a mentési munkálatokat segítik, egyszerűsítik.

További képekért kattintson a fotóra!

Fülöp Szabolcs, a szatmárnémeti Multisalva Egyesület elnöke a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyében a legnyilvánvalóbb vészhelyzet az árvíz lehet. A Túr, a Kraszna, a Tisza és a Szamos vízgyűjtői román területen vannak. Esőzés, olvadás esetén az árhullám eléri Romániát és Magyarországot is, hiszen egyik folyó sem áll meg a közigazgatási határnál, éppen ezért van szükség az egyértelmű együttműködésre.

 

HATÁRÁTLÉPÉS KÖNNYÍTETT ELJÁRÁSBAN

 

A pályázat során a román és a magyar felek lefektetik a katasztrófahelyzet esetén életbelépő riadóztatás rendszerét, rögzítik, milyen kommunikációs csatornákat nyitnak meg egy természeti vész során. Az eszközbeszerzések mellett konkrét szabályokat is rögzítenek a projektben részt vevő felek.
Csepely Zsigmond, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója azt mondta, egy országhatár átlépése, még akkor is, ha uniós országokról van szó, nem mindig egyszerű, főleg hivatásos szervezetek esetében. Éppen ezért olyan terveket dolgoznak ki a projekt során, amelyek a felek munkáját segítik. Céljuk, hogy a határátlépés könnyített eljárásban történjen, egy előre elrendezett protokoll szerint.

 

KÖZÖS TEREPGYAKORLATOK

 

A pályázat során felmérik a két megye területén azokat a humán erőforrásokat, amelyeket bármikor be tudnak vetni, hiszen szervezett csoportokat könnyebb mozgósítani. A pályázat részét teszik ki azok az elméleti foglalkozások is, amelyeket a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének munkatársai végeznek. Az elméleti képzések mellett négy közös terepgyakorlatot is szerveznek annak érdekében, hogy katasztrófa esetén zökkenőmentesen történjenek a munkálatok a határ mindkét oldalán.

Mikita Eszter

Fotó: Kohut Árpád