Hatodszor zárt sikerrel a szabolcsi közfoglalkoztatási vásár

Idén hatodik alkalommal rendezte meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal a Közfoglalkoztatási Kiállítást és Vásárt a nyíregyházi Kossuth téren. Idén 70 település mutatta be az értékteremtő közmunkaprogram keretében létrehozott termékeit és szolgáltatásait.

A színes kiállításra kilátogatókat idén is a szabolcsi, szatmári, beregi tájegységek ételeinek kóstolójával, kézműves termékek vásárával várták a kiállító önkormányzatok. A leginnovatívabb közfoglalkoztatók munkáját kiválósági termékdíjjal ismerték el.

Román István főispán köszöntőjében elmondta: ha körbe nézünk a kiállításon, akkor láthatunk nyüzsgést és lázas készülődést, érezhetünk finom illatokat. De ha nem csak felületesen nézzünk körbe, akkor láthatjuk azt a rengeteg munkát és annak eredményét is, ami közfoglalkoztatás területén megvalósul – tette hozzá. Felfedezhetjük azt a rengeteg értéket, amelyet a közfoglalkoztatásban előállítanak. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki ebben a munkában részt vállal, mert ez is része annak, hogy a vidék megbecsülése és önbecsülése tovább emelkedjen – fogalmazott a főispán.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára megnyitó beszédében kiemelte: a közfoglalkoztatás nem csupán egy támogatott foglalkoztatási forma, hanem állami munkahelyteremtés, vidékfejlesztés, településfejlesztés és szociális intézkedés is egyszerre. 2010 után a magyar kormány egy nagyon nehéz munkaerőpiaci helyzetet örökölt: több mint 600 ezer munkanélküli volt, amely mára 228 ezerre zsugorodott. Soha annyi nem volt még Magyarországon. Egy olyan alternatívát kellett kidolgozni a kormánynak, amely nagy számban értékteremtő munkát tud adni az embereknek – hangsúlyozta Réthy Pál. A helyettes államtitkár elmondta: 2011-től, az új típusú közfoglalkoztatási programok elindulásától, közel 405 milliárd forintot fordítottak a programra. 2011-ben 40 ezer fő, 2014-ben 69 ezer fő volt a közfoglalkoztatottak száma, ez az idei esztendőben 15950 főre mérséklődött – sorolta Réthy Pál. A kormány továbbra is elkötelezett ezeknek a programoknak a finanszírozásában, és célja, hogy munkáltatók minél több hátrányos helyzetű álláskeresőnek tudjanak munkát és megélhetést biztosítani. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében megvalósult közfoglalkoztatási programok példamutató mintaként szolgálhatnak és ösztönzőként hathatnak valamennyi önkormányzat számára – zárta gondolatait a helyettes államtitkár.

A vármegyei kormányhivatal idén is elismerte a leginnovatívabb közfoglalkoztatást megvalósító önkormányzatokat. Bronz termékdíjat vehetett át Nyírjákó önkormányzata a település újszülöttjei számára készített névre szólóan hímzett babakelengye csomagjával, ezüst termékdíjat nyert Dombrád önkormányzata a mezőgazdasági közmunkaprogramja keretében készített fokhagymakrémével. Az arany termékdíjat Fábiánháza önkormányzata vihette haza a közmunkaprogram keretében előállított szőlőlekvárjával.