Hátralékkal rendelkezők listája
A hátralékkal rendelkezőket a Nemzeti Adó és Vámhivatal negyedévente felülvizsgálja és adataikat honalapján közzéteszi. A listán azok az adózók szerepelnek, akiknek 180 napon túl fennálló tartozásuk van. Magánszemélyek esetében 10 millió forint feletti, vállalkozások pedig 100 millió forintot meghaladó hátralék miatt kerülnek be az adatbázisba.

A NAV honlapján közzétett, jelentős összegű hátralékok tipikusan nem lassan, hanem fokozatosan gyarapodva képződtek és szinte kivétel nélkül egy-egy adóhatósági ellenőrzés során állapította meg a Nemzeti Adó és Vámhivatal. A tőke tartozás és a szankciók minden esetben összeadódnak, és a jogerőre emelkedést követően könyvelik azokat fel az adózó adófolyószámlájára. Amennyiben az adózó nem fizeti meg az esedékességig tartozását, végrehajtási eljárás indul vele szemben. Így keletkezhetnek magánszemélyek esetében 10, illetve gazdálkodó szervezetek esetében 100 millió forint fölötti hátralékok, amelyek behajtását a hatóság soron kívül kezdi meg. A tartozókról a NAV negyedévente listát készít.

 

10 és 100 millió forint

 

Magyar Norbert, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság sajtóreferense elmondta, a Nemzeti Adó és Vámhivatal honlapján megtalálják az Adatbázisok fül alatt azokat a listákat, amelyben a hátralékos adózók, magánszemélyek esetében a 10 millió forint feletti tartozással rendelkezők, cégek esetében pedig azok, akik 100 millió forint fölötti összeggel tartoznak. Hozzátette, azok a cégek is szerepelnek ezen a listán, akik be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatnak. Magyar Norbert kifejtette, ezeket a listákat érdemes azoknak az adózóknak megvizsgálni, akik munkát vállalnak egy-egy cégnél, hiszen például a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél nagy valószínűséggel őket sem jelentik majd be. A tartozással rendelkező cégek valószínűleg a járulékokat se fogják utánuk megfizetni.

 

Tartozók a megyében

 

Szabolcs- Szatmár -Bereg Megyében a június végi adatok alapján 29 cégnek van 100 millió forint feletti adóhátraléka, amelyből 19 már felszámolás, 5 pedig kényszertörlés alatt áll. 1 cég a végelszámolásnál tart, 4 pedig még működik. A megyében 250 magánszemélynek és 47 egyéni vállalkozónak van 10 millió forintot meghaladó adótartozása. Ezek nagy része revíziós megállapításokból, jövedéki bírságokból, valamint az adózók által beadott bevallásokból tevődik össze.

ME.