Hattyúdal Republic dalokkal

A Hattyúdal története sokak által ismert lehet. Dobozy Imre kalandregényéből ugyanis nagy sikerű film is készült Páger Antal főszereplésével. A József Attila Színház az évad elején tűzte műsorára a regény színpadi változatát.

 

A REPUBLIK DALAI CSENDÜLTEK FEL

 

Nemcsák Károly színházigazgató azt mondta: főiskolás korában nagy hatással volt rá a film.
– Számunkra ez egy kultikus film volt – mondta Nemcsák Károly. – S, bár, annak ellenére, hogy számomra úgy tűnik, hogy ez a 60-as években egy propaganda film volt, hiszen akkor indult a panelprogram, azok a csodálatos színészi alakítások, mint Páger Antal, Sztankay István, Szirtes Ádám, Várkonyi Zoltán és Bodrogi Gyula jelenléte a filmben ezt az alkotást kultikus filmmé tették.
A József Attila Színház előadása persze más, mint a film. A jelenetek között nem a megszokott dallamok csendülnek fel. Az előadás rendezője, Verebes István régóta tervezte, hogy a Republic együttes dalaiból csináljon egy színházi előadást, s a Hattyúdalt erre alkalmasnak találta. Több mint 100 Republic dal közül válogatta össze a zenei anyagot.

– Élvezetes volt a darabot hozzáalakítani a dalokhoz, vagy éppen a dalokat a darabhoz, azokon persze csak itt-ott kellett apró dolgokat változtatni – mondta Verebes István. – Volt, amikor könnyű volt, volt, amikor nehéz, de, azt hiszem, élvezhető előadás lett.

 

MEGSZOKÁS ÉS SZABADSÁGVÁGY

 

A történet szerint Tamburás az épülő lakótelep szomszédságában maga köré verbuválja a közveszélyes munkakerülő, alkalmi családját, akik egy viskóban élnek. Lopásból, alkalmi munkákból tartják fenn magukat, máról holnapra élnek. A fiatalok kacsingatnak a jobb élet felé, változtatnának, Tamburás viszont ragaszkodik a régihez, a megszokotthoz, és persze a szabadsághoz. A főszerepet játszó Tahi Tóth László azt mondja: a darab ettől életszerű.
– Én magam is szeretem a tradicionális értékeket, lehet, hogy konzervatív vagyok. De emellett nagyon szeretem az újat is, mert egyébként nem mentem volna színésznek – mondta Tahi Tóth László. – Keveredik az emberben, és harcol az emberben ez a kettő egymással, hogy vajon a régi értéket, az örök értéket vagy mindig az újat kell választani. És az ember alkalomszerűen választ.

A Hattyúdal története ma is aktuális, Verebes István rendező azt mondta, nem kell, és nem is szereti aktualizálni a színdarabokat. Elég, ha a gondolatok, érzelmek, szorongások felismerhetők, akkor minden modern eszköz nélkül is létrejön a katarzis.

F.A.

(Fotó: József Attila Színház)