Havazás miatt csúszott árokba egy autós

Reggel 10 óra előtt a 4-es számú főúton Kisvárda közelében néhány kilométeren keresztül havazott és ettől rendkívül csúszóssá vált a főút aszfaltburkolata. Egy Citroen Picasso vezetője a hirtelen jött havazásban az úton megcsúszott és az árokba került. Két fa közé szorult be. Többen is megálltak, hogy segítsenek a pórul járt sofőrnek, de csak egy munkagép segítségével lehetett kihúzni az autót. Még egy, a segítségére siető traktornak a kerekei is csak forogtak a havon, és nagyobb gázadással sikerült kirántani a járművet az árokból.

November elején a kellemes tavaszias időben hívta fel az autósok figyelmét a rendőrség, hogy a tél előtt a járműveket műszakilag, a sofőröknek pedig mentálisan kell felkészülniük a téli időszakra. Ilyenkor a legnagyobb veszélyforrást az jelenti, hogy gyorsabban sötétedik, az utak csúszósabbak és gyakrabban kell ködre, csapadékra számítani.

– Azt javasoljuk, hogy ilyenkor mindenki nézesse át az autóját, ami talán a legfontosabb, hogy a világítóberendezések megfelelően működjenek, az ablakmosó-folyadék megfelelő legyen, tehát ne fagyjon be – mondta Fülöp Gergely, a Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense. – A gépjárművek abroncsait cseréltessük le téli gumira! Ez nagyon fontos! Ilyenkor már mindenkinek azt javasoljuk, hogy tegye meg. Nemrég folyt a Látni, látszani kampányunk, amelynek keretében néhány szerviz ingyen vizsgálta át a gépjárművek világítóberendezéseit, illetve optikusok az autósok látását.

A sajtóreferens hozzáfűzte, az autósoknak számítani kell azzal, hogy ilyenkor a fékút megnövekszik, ráadásul a nyári gumival sokkal nehezebb megállni havon, jégen, mint a téli abroncsokkal. Fülöp Gergely hozzáfűzte, a téli utazásnál az autósoknak azt is figyelembe kell venniük, hogy sok esetben nem lehet olyan sebességgel haladni, mint nyáron, ezért inkább hamarabb kell elindulni, mint a körülményekhez képest túlzott sebességgel hajtani.

Z. Pintye Zsolt