Havonta egyszer viszik

Az előző évek tapasztalataihoz igazodva a szolgáltatás mennyisége és mértéke igazodik a keletkező hulladék mennyiségéhez. Ezt a biohulladék keletkezésének a területén is betartja a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. A fákon lévő lombkorona októberben és novemberben lehullott, ezért a szolgáltató ebben az időszakban azzal kedvezett a kerttulajdonosoknak, hogy a gyűjtőedény mellé plusz egy zsákot kihelyezhettek és azt is elszállították a járatok. Decembertől azonban havi egy alkalommal szállítják el a biohulladékot Nyíregyháza kertes házas övezeteiből.

Petró Árpád, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, ahhoz, hogy igazodni tudjanak a keletkezett mennyiséghez, decemberben már lecsökkentették a gyűjtési gyakoriságot havi egy alkalomra. Ez januárban és februárban is így lesz, majd jövő márciusban a vegetáció beindulásakor szintén meg tudják emelni a járatszámokat.

[REKLAM]

Nyíregyházán nem csak a bio- és a kommunális hulladékot gyűjtik külön, hanem 2015-től a papírt és a műanyagot is. Kék-sárga kukákat osztottak szét a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. dolgozói. Ezeket az Önkormányzat pályázati forrásokból vásárolta meg. Az elmúlt több mint egy év azt támasztotta alá, hogy Nyíregyházán megduplázódott a szelektív hulladék mennyisége. Az, hogy a lakosság nagy része szelektíven gyűjti a hulladékot, azt eredményezi, hogy csökken a kommunális hulladék mennyisége. Nyíregyháza mindig is az elsők között szerepelt országos viszonylatban a szelektív hulladék mennyiségének egy főre jutó begyűjtésében. Ez köszönhető a tudatformálásnak, a feltételek biztosításának, a lakosság hozzáállásának és annak, hogy a helyiek mindig is készek voltak elfogadni azokat az intézkedéseket, amelyek a gyűjtés minőségének javítására irányultak. A különböző gyűjtőedények elszállításának rendjéről tájékozódhatnak a lakosság részére korábban már eljuttatott hulladékszállítási naptárból, vagy a thgkft.hu oldalon.

ME.