Havonta több mint százan igényelnek bértámogatást

A koronavírus-világjárvány kihívás elé állította a gazdaságot is. Visszaesett a munkaerő iránti kereslet. A vállalkozásokat segítette – és segíti a jövőben is, hiszen folytatódik – az úgynevezett bértámogatási program. Az igényeket a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktumirodába kell benyújtani, ott készítik elő döntésre a benyújtott kérelmeket, a végrehajtó szervezet pedig a támogatások esetében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 16-ai számában.)

 

Közel öt évvel ezelőtt indult el a 2 milliárd 56 millió forint összköltségű „Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum” című projekt, mely a Nyíregyházán székhellyel vagy telephellyel rendelkező munkáltatóknak, és a nyíregyházi lakosoknak szól. Célja, hogy a város közigazgatási határain belül egy átfogó, jól működő foglalkoztatás növelését célzó együttműködés (paktum) jöjjön létre, és ez hosszú távon fenntartható megoldást jelentsen a város foglalkoztatási problémáira. A program forrása kimerülőben volt, és az év végén befejeződött volna, azonban meghosszabbították 2022. december 31-ig és 300 millió forintos forrásemelés is történt, amelyet teljes egészében a nyíregyházi vállalkozások, valamint munkavállalók támogatására használnak fel.

Százaknak segítettek

A programnak köszönhetően eddig több mint 900 cég részesült támogatásban, 1201 fő álláskeresőt bevonva a projektbe.

Kilenc hónapra fix munkát jelent

– A projekt egyik legfőbb célkitűzése, hogy a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát összehangolja. Ennek egyik eleme a bértámogatási programunk, amelynek köszönhetően a munkaadók akár teljes támogatást is nyerhetnek munkavállalóikra 6+3 hónapon keresztül – magyarázta Zsel Emese paktumiroda-vezető. – A 6+3-as konstrukció lényege, hogy az első hat hónapban megtörténik a bér- és járuléktámogatás, azt követően viszont a munkavállalót további 3 hónapig kell továbbfoglalkoztatnia a támogatott cégnek, de akkor már támogatás nélkül, így ezzel egy hosszabb távú, 9 hónapos foglalkoztatást tud biztosítani a paktum. Nagyon sok nyíregyházi cég, vállalkozás él ezzel a lehetőséggel, rengeteg igénybejelentés érkezik hozzánk, számszerűsítve havonta több mint száz, főleg most, a pandémia alatt, amikor sok vállalkozás nehéz helyzetbe került.

Akár 294 ezer forintos támogatás munkavállalókként

– A projektnek köszönhetően a bruttó bért és a bért terhelő szociális hozzájárulást tudjuk támogatni, 70 vagy akár 100 százalékban. A támogatási plafon a minimálbér, tehát a 167 400 forint másfélszerese, 294 ezer forint.

Több szórakozási lehetőséget várnak a városban

– A bértámogatás mellett folyamatosan kérdőívezünk is. Egyrészt a munkaadókat kérdezzük meg, meghallgatjuk az igényüket, hogy milyen végzettségű munkavállalókra van szükségük, mit várnak el egy munkavállalótól, de megkérdezzük az álláskeresőket is, hogy nekik milyen tapasztalataik vannak. Mindemellett fókuszcsoportos interjúkat is készítünk 25 éven aluliakkal. Tőlük arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tegyen másként a városvezetés, mire lenne szükség a városban, hogy itt maradjanak, és itt építsenek karriert, alapítsanak családot. Többnyire a szórakozási lehetőségeket hiányolják, de a város fejlődésére egyöntetűen pozitív visszajelzést adnak – folytatta.

Az irodavezető azt mondja, bíznak benne, hogy a jövőben is egyre többen élnek majd a bértámogatás lehetőségével, és meg tudják majd szervezni a partnerségi rendezvényeket is, amelyeken jelen van a munkaerőpiac minden szereplője, és amelyeken javaslatokat is lehet tenni, hiszen kiemelt céljuk, hogy a városba vonzanak minél több tehetséges fiatalt.