Házasság hete – 4 kontinens 21 országában ünneplik

Közel két évtizede Angliából indult el a Házasság hete kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A Házasság hetét mára 4 kontinens, 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta, Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Nyíregyházán 2017-ben 500 pár kötött házasságot. 2018. januárjától még több kedvezménnyel várja az önkormányzat a házasulandókat, csökkent például a külső ceremónia díja 73 ezer forintról 53 ezer forintra.

Jelenleg a Városháza két helyet tud biztosítani, az egyik az úgynevezett hivatalos helység, ez a két tanús házasságkötésekre szolgáló terem, illetve a most már Gróf Károlyi teremnek hívott, Házasságkötő terem. Ezen kívül a párok bármilyen külső helyszínt választhatnak, ezek általában valamilyen rendezvény szervezéssel foglalkozó vendéglátó egységek. Új szolgáltatásunk január elsejétől, hogy biztosítunk egy regisztrációt a kereskedőknek arra, hogy velünk felvegyék a kapcsolatot és ez által is minél tökéletesebbé tudjuk tenni a külső helyszíneken tartandó házasságkötést a párok számára.

– mondta el dr. Grósz Péter, Nyíregyháza MJV Önkormányzat, igazgatási osztályának osztályvezetője.

A bejelentkezést tekintve is módosult a jogszabály az elmúlt években, már egy évvel a házasságkötés előtt is be lehet jelentkezni, de 30 nappal előtte mindenképpen be kell. Az időpont kéréshez mind a két félnek meg kell jelennie az ügyfélszolgálaton, be kell mutatniuk személyi igazolványukat, lakcím kártyájukat, születési anyakönyvi kivonatukat, ha pedig már volt korábbi házasságuk, a válást igazoló dokumentumokat. A díjazásban 2018. január 1-től történt változás, új rendelet és szabályzat lépett érvénybe Nyíregyháza vonatkozásába. A Nyíregyházi lakosok számára csökkentek az árak. 7800 Ft-os bérleti díja van a házasságkötő teremnek, de további költsége nincs a ceremóniának. Ha nem nyíregyházi a házasulandó pár, akkor a bérleti díjon kívül 2000 Ft-ot kell fizetni személyenként.

Az ingyenesen nyújtott szolgáltatások díja is bővült az idei évtől

Lehetőséget biztosítanak arra, hogy a párok a bevonuló zenét maguk válasszák, ingyenes a közös homoköntés is, ami a közös gyertyagyújtás párja, illetve teljesen új szolgáltatásként a város vállalja azt, hogy a pezsgős felszolgálást biztosítja a köszöntésekhez a pároknak. A hivatalnál nincs lehetőség fizetős plusz szolgáltatásokat igénybe venni, ezeket rendezvényszervező irodán keresztül lehet igényelni. Nyíregyházán a házasságkötésekre jellemző, hogy a párok inkább a péntek és szombat délutáni időpontokat részesítik előnyben, ezek a nagy létszámú esküvők, de természetesen lehetőség van hétköznapokon reggel 8 és 16 óra között is megtartani a szertartást.


Kanócz Rita