Hazatért Párizsból Helebrandt Máté
fotó: Szarka Lajos

Hazatért Helebrandt Máté nyíregyházi gyalogló negyedik olimpiájáról, amelyen 44. helyen ért célba. A fiatal sportolónak pénteken dr. Ulrich Attila alpolgármester személyesen gratulált.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester köszöntötte a Párizsból hazatért Helebrandt Mátét, aki férfi gyaloglók 20 kilométeres versenyében indult el az ötkarikás játékokon. Nehéz futam áll mögötte, a felkészülés is komoly kihívásokkal járt.

„Mivel ez már a 4. olimpiám volt, nagyjából tudtam, hogy mire számítsak, bár ezt azért nem nagyon lehet megszokni, hiszen teljesen más, mint egy világbajnokság vagy Európa-bajnokság. Nagyon hosszú felkészülési időszakon vagyunk túl, konkrétan tavaly októbertől idén július elejéig azon dolgoztunk, hogy egyáltalán kijussak az olimpiára. Június végén derült ki, hogy biztos induló leszek, ezért tulajdonképpen csak egy hónapunk volt felkészülni magára a párizsi olimpiára. Eredményben jobbat szerettem volna, viszont nem vagyok szomorú, mert az idei fő célomat teljesítettem. Azt, hogy képviseljem Magyarországot és Nyíregyházát a párizsi olimpián” – mondta el Helebrandt Máté.

A sportolónak fizikálisan is jó formában kellett lennie, idén viszont a kvalifikációs rendszer megváltozott, az első csúcsformát már márciusra kellett időzítenie. Ezen kívül mentálisan is igyekszik mindig a topon lenni, azt mondta, ebben az segíti, hogy mindig a cél lebeg a szeme előtt. Ez idén az olimpia volt, mely Helebrandt Máté szerint mindig új oldalát mutatja meg felkészülés és verseny szempontjából is.

„Olimpiáról olimpiára lehet érzékelni, hogy egyre erősebb a konkurencia, nehezebb kijutni. Például a 2016-os olimpiára már másfél évvel azelőtt megvolt a szintem, pedig ott gyengébb kvalifikációs szintek voltak megadva. Itt meg konkrétan egy hónappal előtte még azért harcoltunk, hogy kijussak, illetve ez volt az 1. olyan olimpia a gyalogosoknak, ahol a 2 táv helyett – az 50 és 20 km helyett – már csak a 20 kilométeres táv volt, illetve egy mix váltó. Ez azt jelentette, hogy még Tokióban százhúsz gyalogló vehetett részt az olimpián. Idén már csak 48, ezért kiélezett volt a harc, több mint 100 gyalogló azért az első negyvennyolc helyért küzdött” – tette hozzá a sportoló.

Barátai és családja támogatja Helebrandt Mátét a céljai elérésében. A sportoló kiemelte, amióta komolyan versenyez, Nyíregyházát képviseli, így különösen jólesnek neki a biztató szavak a nyíregyháziak részéről is. Városunkban nagy hangsúlyt kapnak a sportok – csapat és egyéni egyaránt –, ha nem is azért, hogy valakiből olimpikon váljon, de azért mindenképpen, hogy a háttér adott legyen a sportolók számára és így minél nagyobb támogatást kapjanak a karrierjükhöz.

„Nyilván az, hogy milyen sportinfrastruktúra van, milyen a háttér, az nem mindegy egy profi sportolónak a felkészülésében és a felkészítésében sem, de azt gondolom, hogy a Máté esetében, aki már mondjuk a 4. olimpiáján van túl, a háttér az adott, hiszen hogyha az ember sokat jár Nyíregyházán, akkor szokta látni, hogy igen erős tempóban gyalogol az utak mentén. Azt gondolom, hogyha valaki tehetséges és van benne kitartás és elhivatottság, akkor lehet, hogy nem a legmagasabb technikai feltételek mellett is képes arra, hogy egy igen nehéz kvalifikációs rendszeren túlmenve kijusson az olimpiára. Ezt azért hangsúlyoznám, mert ezt több sportágban is elmondták, hallottam, hogy igen, nehéz volt az olimpiára kikerülni. A szintidő, amelyeket meg kellett ugrani, a versenytípusok, amelyen részt kellett venniük, azok bonyolulttá tették a kijutást, úgyhogy önmagában véve, aki kint volt már ezen az olimpián, az a legjobb versenyzők közé tartozik abban a sportágban, amit képvisel” – emelte ki dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Máté az olimpia után még egy hetet maradt Párizsban szusszanni, innentől azonban nem pihen: szeptember közepén lesz a következő versenye, most arra koncentrál, ezt követően jövőre a világbajnokságon is elindul. Elárulta, tervei között szerepel, hogy 2028-ban Los Angelesben is rajthoz álljon az ötkarikás játékokon.

Kapcsolódó galéria

Helebrandt Máté olimpikon fogadása a Városházán