hirdetés
Koronavírus-járvány. Azok közé tartozom, akik azt mondták: „Nem lesz itt semmi”. Aztán lett. „Vásárolj be alap tartós dolgokat...” Azt gondoltam, nem szükséges. Ebben sem lett igazam. Igen, itt van! A félelemmel, a bizonytalansággal, a bezártsággal, a spórolással, a hiánycikkekkel... Már nem tudtam venni szárított élesztőt sem. Így jutottam el oda, hogy eldöntöttem: házi kenyeret fogok sütni, olyan alap hozzávalókból, amelyek itthon is megtalálhatók. Nagyjából egy óra alatt – amiből 10–15 perc a valós munka – végül kaptam egy friss, házi, ropogós héjú, 90 dekás (lemértem!) cipót. (Megjelent a Nyíregyházi Napló online kiadásának április elsejei számában.)
Házi kenyér, élesztő nélkül
Hozzávalók/6 adag: 4,5 dl hideg tej; 1 ek. ecet; 550 g finomliszt; 1,5 tk. szódabikarbóna; 1,5 tk. só.
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A hideg tejbe öntjük az ecetet, elkeverjük, és negyed órára félretesszük.
2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd elkeverjük.
3. Mehet a lisztes keverékbe az ecetes tej, gyorsan összedolgozzuk a tésztát, és lisztezett felületre dobjuk.
4. Átgyúrjuk a tésztát úgy, hogy figyelembe vesszük, hogy a szódabikarbóna az ecetes tejjel néhány perc alatt reakcióba lép. Minél hamarabb kerül a tészta a sütőbe, annál levegősebb lesz a végeredmény.
5. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztát, lenyomkodjuk, egy késsel átlósan bemetsszük, és mehet is a sütőbe kb. 25 percre. Sütési hőfok: 220 °C.
6. Legalább fél órát pihentessük szeletelés előtt!
(Forrás: nosalty.hu)
Ez pedig az általam elkészített kenyér:
P. Földi Krisztina