Házi segítségnyújtás

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ munkatársai minden nap meglátogatják gondozottaikat. Segítenek abban, hogy az idősek koruk ellenére teljes életet tudjanak élni. A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ házi segítségnyújtás szolgáltatása már több mint két évtizede működik Nyíregyházán, a város fenntartásában. Szakemberek, szakképzett ápolók és gondozók segítenek főleg időseknek. Ápolják őket, adagolják a gyógyszert, kapcsolatot tartanak a háziorvossal, receptet íratnak, segítenek a tisztálkodásban, bevásárolnak, de ágyhoz kötött betegeknek is megkönnyítik a mindennapjaikat. A házi segítségnyújtás több céllal működik Nyíregyházán.

 

Oldják a magányt

 

Szilvásiné Bojda Márta, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója elmondta, gyakorlatilag az idősek magányának az enyhítése és a szakellátásuk a fő feladatuk. Azokban a teendőkben segítenek a házi gondozók, amiket az idősek már nem tudnak ellátni maguk körül, az egészségi állapotuk, vagy az életkoruk miatt. A szakemberek a mindennapokban segítik az ellátottakat.

 

A szolgáltatás feltételek mellett igényelhető

 

A szolgáltatást egy önkormányzati rendeletben meghatározott díjszabás ellenében rászorultsági alapon vehetik igénybe a város közigazgatási területén élők. Nem csak az idősek, hanem indokolt esetben 18 éves korukat betöltöttek igényelhetik a házi segítségnyújtót. A gondozók jó kapcsolatban vannak az ellátottakkal, sok helyen szinte családtagnak számítanak. Így bármit rájuk lehet bízni.

 

A gondozó mindenben segít

 

Dr. Baksa Gyulánéhoz több mint 11 éve jár házi gondozó. Az idős ellátott azt mondta, minden a segítségükre van, ami a nap folyamán előadódik, és amit már nem tudnak megoldani. Hozzátette, szavakkal szinte kifejezni sem lehet, annyit segít nekik a gondozó.

 

Az igényt jelezni kell!

 

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ 75 szakképzett munkatársa a városban 600 ellátottnak segít naponta. A szolgáltatást meg kell igényelni. Erre jelentkezni hétfőtől csütörtökig reggel fél nyolctól négy óráig, pénteken pedig fél nyolctól fél kettőig lehet a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ székhelyén, a Vécsey köz 2-ben. A házi segítségnyújtás mellett a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ munkatársai a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban is az idősek rendelkezésére tudnak állni. Mindezekről bővebb információ kérhető a 42/416-083- as telefonszámon.

ME.

(Fotó: internet)