Házszámtábla ellenőrző akció Nyíregyházán

Nyíregyháza MJV Hatósági Főosztály Közterület-felügyelete 2023. április 11-től az év végéig mindenre kiterjedő házszámtábla ellenőrző akciót hajt végre. Az elmúlt időszakban eddig 30 utcát jártak végig és mintegy 100 esetben intézkedtek.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az üresen álló telkek vagy ipartelepek sok esetben nincsenek számmal ellátva, de ugyanez mutatkozik az építkezéseknél is. Pozitív változás azonban, hogy a lakóépületeknél már csekély számban mutatkozik ez a probléma. Viszont előfordul, hogy rossz a házszám, vagy olyan helyen van elhelyezve, ami nem látszik az utcáról.

Az eddigi figyelmeztetések hatására mindenki pótolta a hiányosságot. Bár még nagyon az elején tartunk az akciónknak, jó irányba mutat, hogy sokan keresnek bennünket telefonon, e-mailben és tájékoztatást kérnek, hogy mi a teendőjük, ha több utcával határos az ingatlan, vagy egyszerűen szeretnék tudni, hogy hol lehet házszámot beszerezni, hol lehet módosítással kapcsolatban ügyet intézni - _összegezte tapasztalatait Bodrogi László, a Közterület-felügyelet felügyelet-vezetője.

Háttér:

Az ellenőrzés során a felügyelők nem csak azt vizsgálják, hogy van-e házszám az ingatlanon, hanem azt is, hogy a megfelelő szám legyen kihelyezve olyan módon ahogy arról a házszám megállapításáról és a házszám -és utcanévtáblák elhelyezésének rendjéről szóló 18/2007.(V.22.) KGY. 7.§-a rendelkezik:

Az ingatlan tulajdonosa a határozattal megállapított házszámot az útról jól látható módon, igényes kivitelben köteles feltüntetni. A házszámtáblát az ingatlan főépülete vagy egyéb épülete homlokzatán, vagy az ingatlan bejárati ajtaján, kapuján, kerítésén, beépítetlen ingatlan esetén a kerítésen vagy az ingatlan más műszaki objektumán kell elhelyezni.

Amennyiben a felügyelők nem a megfelelő állapotot találják, az a közösségi együttélés alapvető szabályainak a megszegését jelenti, amiért először figyelmeztetést alkalmaznak. 

Az ott hagyott értesítő szelvénnyel tájékoztatják az ingatlantulajdonost a feltárt hiányosságról, szükség esetén a megfelelő házszámot is közlik, a hiba kijavítására észerű határidőt adnak.

Visszaellenőrzéskor, amennyiben a hiányosság továbbra is fennáll, a felügyelő 50.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírságot alkalmazhat, vagy közigazgatási, hatósági eljárást kezdeményez, amely során magánszemély esetében 200.000 Ft-ig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 2.000.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.