Helyben, rendben! – Konferencia a fiatalok helyben boldogulásáért
Fotó: Trifonov Éva

A fiatal lakosság helyi identitásérzetének erősítése, az oktatásuk, elhelyezkedésük támogatása volt a fókuszban az „Együtt a Fiatalok helyben boldogulásáért” szakmai konferencián pénteken, a Continental Arénában. A Helyben, rendben stratégiai akció- és programterve rávilágít arra, hogy a vármegyék kisebb városaiból való elvándorlások megelőzéséért és mérsékléséért a városvezetéseknek mely területeket kell vonzóvá tenni a fiatalok számára.

Óriási drón, torta, kézműves termékek, egyéb eszközök, prospektusok is helyet kaptak a standokon, mind nyíregyházi vagy vármegyebeli szakemberek munkáit dicsérik, bemutatva a helyi oktatási intézményeket, humán fejlesztési tevékenységeket, gyakorlatokat. „Helyben vagy rendben” hívószóval várták a meghívottakat Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata és az Együtt Európáért Alapítvány nagyrendezvényére. Az országos szintű törekvés az, hogy a vitaindító előadásokon konkrét megoldási javaslatokat, településfejlesztési, közösségi, munkaerő-piaci, oktatási módszereket vázoljanak fel.

Összhangban a kormány célkitűzéseivel

– Mindez összhangban van Magyarország Kormányának célkitűzésével is. Hiszen a kormány folyamatosan bővíti azon támogatások és lehetőségek körét, amelyek a fiatalok továbbtanulását, családalapítását, otthonteremtését és elhelyezkedését segíti. A kormány célja, hogy minél több fiatal dolgozzon és helyezkedjen el, akár helyben is, és könnyebb legyen az önálló életkezdésük. Az eddigi intézkedések eredménye, hogy 2010 és 2021 között a 15 és 29 éves korosztályban 55%-kal csökkent a munkanélküliség. 2022. január 1-jétől személyijövedelemadó-mentességet vezetett be a kormány a 25 év alatti fiataloknak az átlagfizetés mértékéig. Bevezették a diplomás gyedet, a családi otthonteremtési kedvezményt, a babaváró támogatást, ezen felül fontos intézkedés, hogy a kormány megtéríti a KRESZ-vizsga árát a 20 év alattiak részére, vagy a 35 év alattiaknak a sikeres nyelvvizsga díját is – fogalmazott a rendezvényen Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Cél a fiatalok helyben tartása

Nyíregyháza önkormányzatának kiemelt célja a fiatalok helyben tartása. Dr. Kovács Ferenc a rendezvényen kiemelte, ehhez olyan komplex megoldásokat vezettek és vezetnek be, melyek élhető, modern, környezetbarát várossá teszik Nyíregyházát. Ehhez elengedhetetlen a munkahelyek teremtése, a lakással, lakhatással kapcsolatos támogatások, a köznevelés, felsőoktatás, az infrastruktúra fejlesztése, és a helyi közösségek erősítése.

– Hogyan kezdtünk hozzá? Három dolog kellett. Először átgondoltuk, tanulmányoztunk minden szükséges jó referenciát, kellett egy szabályozás. Ezért 2019-ben az akkor alakuló közgyűlésén egy befektetésösztönző stratégiát fogadtunk el, utána egy támogató rendszert. A másik feladat volt egy profi menedzser szervezet, melyet az Ipari Park Kft. önkormányzati cégből építettünk fel. S kellett befektetési terület is. Volt egy ipari parknak mondott helyünk 107 hektáron, ami az európai értelemben vett feltételeknek nem igazán felelt meg. Most eljutottunk oda, hogy 650 hektárral bővítjük, megy a tervezés, hogy ebből egy komoly, modern ipari park legyen, minden közműszolgáltatással. Ebből már 100-at el is adtunk, 150-re pedig zárás előtti tárgyalásaink vannak – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A fejlesztési források jelentős része érkezik a hátrányosabb helyzetű régiókba

A magyar kormány számára kiemelt jelentőséggel bír a vidéki területek fejlesztése, az ott élők életkörülményeinek javítása, a vidék népességmegtartó erejének növelése. – Tekintettel arra, hogy Magyarországon még mindig igen nagyok a regionális különbségek, a 2021–2027-es uniós programozási időszakban kiemelt figyelmet élvez a kevésbé fejlett területek fejlesztése, ahol az ország lakosságának 48 százaléka él. Ezen régiók, vagyis az Észak-Alföld, Dél-Alföld, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl fejlesztése, illetve az uniós fejlettségi szinthez közelítése érdekében Magyarország vállalta, hogy a Budapesten kívül rendelkezésre álló forrásainak legalább 65 százalékát ezekre a régiókra fogja fordítani! – emelte ki Ballester-Bólya Boglárka, az uniós elnökség személyzeti képzésért és társadalmi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős miniszteri biztos.

Legyen hová és miért hazatérni

A konferencián elhangzott: nem röghöz akarják kötni a fiatalokat, hanem olyan feltételeket szeretnének teremteni, ami lehetővé teszi, hogy legyen hová és miért hazatérniük. A kormány célja, hogy 2030-ra hazánk Európa öt legélhetőbb országa közé tartozzon. Nyíregyháza jövőképe erre az időre, hogy városunk egy pezsgő, magas életminőségű nagyváros legyen, képzett, tehetséges fiatalokkal.

 

Szerző: Kemecsei Fanni

Kapcsolódó galéria

Helyben? Rendben! - projektbemutató, szakmai konferencia