Helyfoglalási rendszer a Volánbusznál: kérdések és válaszok

Szeptember első hetével lezárult a Volánbusz tesztüzemben elindított, nem kötelező helyfoglalási rendszerének első hónapja. Ez idő alatt közel 68 ezer helyjegyet értékesítettünk, ami azt jelzi, hogy a helyjegyváltást az érintett utasok többsége gyorsan megszokta. Az első időszak tapasztalatai nyomán ugyanakkor számos kérdés is érkezett társaságunkhoz, most ezekre igyekszünk gyakorlatias válaszokat adni, illetve segítséget nyújtani utasainknak.

 Több észrevétel, kérdés érkezett a Volánbuszhoz a 2024. augusztus 5-től bevezetett helyfoglalási rendszerrel kapcsolatban. Társaságunk honlapján és közösségimédia-felületein – többek között a Facebookon – is folyamatos tájékoztatást nyújtunk a részletes tudnivalókról. Most a bevezetés óta eltelt időszak leggyakrabban felmerült kérdéseit és az azokra adott válaszokat foglaljuk össze.

 

Naponta utazom iskolába, munkába, orvoshoz: minden alkalommal helyjegyet kell vennem?

Sehol sem kell, bizonyos járatoknál azonban lehetséges, több esetben pedig kifejezetten ajánlott. Helyjegy jelenleg azokra a Budapestről induló vagy oda érkező távolsági járatokra váltható, amelyek száma 1010 és 1257 közötti (ez alól kivétel az 1120-as), valamint a mezőkövesdi VONAT-BUSZ átszállójeggyel igénybe vehető járatokra (1426-os, 1427-es, 4008-as és 4030-as). A járatok száma megtalálható a Volánbusz honlapján, a MÁV appban, a jegy.mav.hu oldalon, a MÁV-START automatáinak jegyvásárlási felületén, valamint az autóbuszok kijelzőjén és/vagy információs tábláján. Hangsúlyozzuk azonban, hogy a helyfoglalás ezeken a távolsági járatokon sem kötelező.

A többi autóbuszjáraton – amelyek száma nem négyjegyű vagy a négyjegyű szám nem 10-zel, 11-gyel vagy 12-vel kezdődik – az utazási lehetőségek nem változtak: a korábbiakhoz hasonlóan nincs szükség és nincs is lehetőség helyjegy vásárlására.

Ha nem lesz helyem, végig kell állnom a többórás utazást?

A helyfoglalásban érintett autóbuszokon jellemzően csak ülve lehet utazni, a járatoknak csupán egy része szállíthat álló utasokat is. Ha valaki azt szeretné, hogy biztosan legyen ülőhelye, annak javasoljuk, hogy váltson helyjegyet a kiválasztott járatra. Ez különösen a népszerű járatok, illetve a népszerű időszakok esetében jelenthet nagy segítséget utasainknak.

 

Megvettem a helyjegyet, de elfoglalták a helyem!

A Volánbusz üzletszabályzata alapján, ha a helyjeggyel rendelkező utas nem jelenik meg a felszállóhelyen legalább 10 perccel az autóbusz indulása előtt, a helyét elfoglalhatják más utasok. Helyjeggyel rendelkező utasainkat ezért arra kérjük, hogy praktikus okokból legalább 15 perccel a járat indulása előtt érkezzenek meg a felszállóhelyre. Erre a helyjegyen feltüntetett felirattal is felhívjuk a figyelmüket.

 

Csökkent mozgásképességűként, idősként vagy várandósként miért nem szállhatok fel elsőként a járatra?

Autóbusz-vezetőink, ahogyan eddig, ezután is kiemelten figyelnek a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű utasok felszállásának segítésére, az átlagosnál forgalmasabb járatok esetében azonban számukra is ajánljuk a helyjegyváltást. Járatainkon egyébként két ülőhely biztosított vak, illetve gyengénlátó utasaink számára, ezekre a helyekre társaságunk nem értékesít helyjegyet. Ugyanakkor előfordulhat, hogy egy járaton kettőnél több látássérült szeretne utazni, ezért, ha látássérült utasunk mindenképpen biztosítani szeretné ülőhelyét, javasoljuk, hogy vásároljon helyjegyet a kiválasztott járatra.

 

Ingyenes utazásra jogosultként nem értem, miért kell fizetnem.

Az érintett járatok jelentős részén eddig kötelezően távolsági kiegészítő jegyet kellett vásárolniuk azoknak is, akik egyébként díjmentesen utazhattak. Az új helyfoglalási rendszerben nincs ilyen kötelezettség: az utas dönt, hogy az ülőhely biztosítása érdekében vált-e helyjegyet vagy sem.

 

Nincs internet-hozzáférésem, nem tudom kezelni a MÁV applikációt, így nem tudok utazni!

A helyjegy a Volánbusz és a MÁV-START pénztáraiban, illetve a MÁV-START automatáiból is megváltható, akár már 60 nappal az utazás előtt.

 

Hogyan tudok helyjegyet vásárolni a MÁV applikációban?

MÁV appban először a Közlekedési eszköz-nél a Busz-t kell bejelölni, majd a Szolgáltatások menüpontban a Személyszállítás 2. kocsiosztályon és a Helyjegy 2. osztály lehetőséget kell kiválasztani. Ha csak helyjegyet szeretne vásárolni, a Keresési feltételek menüpontban be kell kapcsolni a Csak helyjegyet szeretnék opciót is. A járat kiválasztása után a Válasszon helyfoglalási módot menü három lehetőséget kínál fel:

  • Automatikus helyfoglalás: a rendszer automatikusan választ a szabad ülőhelyek közül;
  • Helytulajdonság választása: igény szerint lehet folyosó vagy ablak melletti helyjegyet foglalni;
  • Korábban vásárolt jegy mellé: ha olyan helyet szeretne, amely a lehető legközelebb van egy ön által már lefoglalt helyhez (már megvásárolt helyjegyhez).

 

MÁV appban történő helyfoglalás folyamata iOS-en ebből a videóból, Androidon pedig ebből a videóból ismerhető meg.

jegy.mav.hu (a korábbi ELVIRA) felületén először a Részletes keresés-re kell kattintani, majd a Közlekedési eszköz-nél a Busz-t kell bejelölni, a Szűrők között pedig be kell kapcsolni a Helyfoglalással lehetőséget. Ha csak helyjegyet szeretne vásárolni, be kell jelölni a Csak helyjegyet szeretnék opciót is. A járat kiválasztása után az Ülőhely kiválasztása oldalon a buszjáratok esetében az alábbi két lehetőség közül kell választani:

  • Automatikus helyfoglalás: a rendszer automatikusan választ a szabad ülőhelyek közül;
  • Grafikus helyfoglalás: pontos üléshely kiválasztása a buszüléseket megjelenítő ábrán.

jegy.mav.hu oldalon történő helyfoglalás folyamata ebből a videóból ismerhető meg.

 

Ingyenes utazáshoz/meglévő bérletemhez hol tudok helyjegyet venni az alkalmazásban?

A helyjegy a meglévő menetjegy, ország- vagy vármegyebérlet, napijegy, illetve a jogszabály alapján ingyenes utazási lehetőséget biztosító valamennyi igazolvány és igazolás mellé is megváltható. Ha csak helyjegyet szeretne vásárolni, a MÁV appban a Keresési feltételek menüpontban, a jegy.mav.hu oldalon pedig a Részletes keresés-re kattintva ki kell választani a Csak helyjegyet szeretnék opciót is.

 

Hol tudok ülőhelyet választani az alkalmazásban?

A grafikus helyfoglalási funkció – a vasúti helyjegyhez hasonlóan – a MÁV appban még nem, csak a jegy.mav.hu felületén érhető el.

jegy.mav.hu felületén vásároltam helyjegyet, de hiába nyomtattam ki, a buszon nem fogadták el. E-mailben is megkaptam, de hiába mutattam be a telefonomon, ugyanígy jártam.

Az online megváltott jegyek és helyjegyek (a jegy.mav.hu oldalon vásároltak is) technikai okokból csak a MÁV appban érvényesíthetők az autóbuszokon, ezért feltétlenül szükséges az applikáció letöltése.

 

Megvásároltam a jegyet, de helyjegyet nem vettem – hiszen nem kötelező , és nem fértem fel a járatra! Vissza szeretném váltani a jegyemet, hogyan kell?

A férőhely hiánya miatt fel nem használt jegy visszaváltásához az érintett autóbuszjárat vagy állomás személyzetével igazoltatni kell a lemaradást a menetjegy hátoldalán vagy külön igazoláson. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk a helyjegy megváltását, hiszen ezzel biztosítható az ülőhely az érintett – álló utasokat jellemzően nem szállító – távolsági járatokon.

Forrás: Volánbusz