Helyi Érték Díjat nyert a Nyíregyházi Televízió dokumentumfilmje

A 75 helyi televíziót tömörítő Helyi Televíziók Országos Egyesülete Szegeden tartotta tavaszi találkozóját. A kétnapos tanácskozás első napján, a hagyományoknak megfelelően, átadták az egyesület Helyi Érték Díj pályázatának díjait. Az egyesület idén három kategóriában írt ki pályázatot, a híradók mellett a magazinműsorokkal, valamint a dokumentumfilmekkel, egész estés filmekkel versenyeztek a helyi televíziós műhelyek.

 

FŐDÍJAT NYERT A NYÍREGYHÁZI TELEVÍZIÓ

 

A Nyíregyházi Televízió a dokumentumfilm, egész estés film kategóriájában nyújtott be pályamunkát. A Gyurity Mónika, Koltay Gábor és Krecz Tibor alkotta zsűri a kategóriában az NYTV filmjét ítélte a legjobbnak, a Küzdelmes út a diplomáig című dokumentumfilm elnyerte a fődíjat.

Tarczy Gyula főszerkesztő, Ferenczik Adrienne, a dokumentumfilm szerkesztője és Bélteczki Szilárd vágó a díjátadón

A Helyi Érték Díjat Szegeden a Helyi Televíziók Országos Találkozójának gáláján Ferenczik Adrienne, a dokumentumfilm szerkesztője és Zagyva Gyula, a Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezetője vette át Széles Tamástól, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnökétől.

 

MEGHATÓ TÖRTÉNET

 

A Küzdelmes út a diplomáig egy nyíregyházi lány történetét mutatja be. Hegedüs Hajnalka születésekor oxigénhiány lépett fel, amely a kislány egész életére kihatott: Hajnalka beszédében és mozgásában is korlátozott, ujjai merevek, nem tud fogni és írni.

[REKLAM]

A kislány általános iskolai tanulmányait Budapesten, a Pető Intézetben végezte, de minden vágya az volt, hogy olyan iskolába járhasson, mint a többi gyermek, majd a gimnázium elvégzése után diplomát szerezzen. Édesapja maga épített a Krúdy Gyula Gimnázium bejáratához rámpát, hogy mozgáskorlátozott kislánya majd oda járhasson középiskolába. Hajnalka sikeresen „vette az akadályokat”, elvégezte a gimnáziumot, és felvételt nyert a Debreceni Egyetemre.

Forgatás után a dokumentumfilm szereplői és a Nyíregyházi Televízió stábja

Tanulmányaiban édesanyja végig segítette, nemcsak hozta-vitte lányát, hanem a gimnáziumi órák után a tananyagról Hajni számára jegyzeteket készített, az egyetemi előadásokat pedig ő maga is végigülte, és közben szorgalmasan jegyzetelt. Hajnalka és édesanyja sorsát a Nyíregyházi Televízió stábja folyamatosan figyelte, s a történetről dokumentumfilmet készített. A film első képkockái még 2003-ban, a rámpa megépítésekor készültek, az utolsó kockákat pedig a stáb 2016 februárjában, Hajnalka egyetemi államvizsgáján és diplomaosztóján forgatta. A diplomaosztó meglepetéseként nemcsak Hajnalka kapta meg a programtervező informatikus diplomát, hanem édesanyja is elismerést kapott: Hegedüsné Éberhardt Ildikót a Debreceni Egyetem tiszteletbeli hallgatójává fogadta. A Nyíregyházi Televízió dokumentumfilmje anya és lánya különleges kapcsolatába és nem mindennapi küzdelmébe avatja be a televízió nézőit, a megható történet azt mutatja meg, hogy nincs lehetetlen, és a nagy álmokat nem szabad feladni. A dokumentumfilm alkotói: Ferenczik Adrienne szerkesztő, Tudja Zsolt operatőr és Bélteczki Szilárd vágó.

Ferenczik Adrienne a film szerkesztője, Tudja Zsolt operatőr és Bélteczki Szilárd vágó a Helyi Érték Díjjal

A helyi televíziók versenyén a dokumentumfilm, egész estés film kategóriában a második helyen a Debrecen Televízió végzett az Amit csak a madár lát című ismeretterjesztő filmjével. A harmadik az Oroszlányi Televízió Milyen úton indulok, még nem tudom... című filmje lett.

Az országos fesztiválon sikeresen bemutatkozó filmről az alábbi oldalakon is jelentek meg tudósítások:

Kiosztották a Helyi Televíziók Országos Egyesülete díjait

Ünnepeltek a helyi televíziók

Életműdíj