Hétfőn kezdődnek az érettségi vizsgák

Május 2-a és 24-e között zajlanak idén az írásbeli érettségi vizsgák, a szóbeli vizsgák emelt szinten június 2-ától 9-éig tartanak, június 13-a és 24-e között pedig a középszintű szóbeli vizsgákon kell teljesíteniük a diákoknak.

 

NYÍREGYHÁZÁN TÖBB MINT 3 EZER DIÁK ÉRETTSÉGIZIK

 

Nyíregyházán ebben az évben 3104 diák érettségizik. Az érettségire jelentkezett tanulók száma nem egyezik meg a végzős középiskolások számával, sok vizsgázó ugyanis még nem fejezte be tanulmányait, de előre hozott érettségi vizsgát tesz, elsősorban idegen nyelvekből vagy informatika tantárgyból. Az érettségi vizsgák első hetén az 5 fő tantárgy vizsgájára kerül sor, mint minden évben, most is ekkor lesz a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem, az angol, illetve német idegen nyelv írásbeli vizsga.

 

JAPÁN ÉS KÍNAI NYELVBŐL IS LESZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1742-en tesznek emelt szintű érettségi vizsgát, a tantárgyak közül népszerű a történelem, amelyet emelt szinten idén 350-en választottak. De sokan tesznek emelt szintű vizsgát biológiából és angol nyelvből is, érdekesség pedig, hogy idén a kormányhivatalnak 1-1 fő számára japán, illetve kínai nyelvből is biztosítani kell az emelt szintű érettségi vizsgát. Az érettségi tételek kiválasztása szokás szerint most is zárt rendszerben történik. Több érettségi tételsort készítenek elő, ezek közül sorsolják ki, melyik az, amely a vizsga napján a diákok elé kerül. A sorsolás résztvevői sem tudják, mely szám mögött milyen témájú tétel, illetve feladatsor szerepel. Az Oktatási Hivatal logisztikai központján keresztül a kisorsolt tételsort gyártatja le, amelyeket zárt nejlon tasakba csomagolnak, úgy juttatják el a vizsgázókhoz.

[REKLAM]

– Ezeket a nyomtatványokat a héten elszállítják a járási hivatalokba – mondta dr. Ilosvai István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Építésügyi Hatósági Oktatás- és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Oktatási és Hatósági Osztályának vezetője. – A járási hivatalok és az intézmények képviselői megszámolják, hogy valóban annyi dolgozat érkezett-e meg a járási hivatalba, amennyi diák vizsgát tesz, de a zárt tasakban lévő dolgozatokat akkor, ott nem veszik át, hanem majd csak a vizsga reggelén. A lezárt csomagokat pedig az iskolákban bontják majd fel, amelyről bontási jegyzőkönyvet is készítenek. A dolgozatok ezután kerülnek a tantermekbe a vizsgázókhoz.

 

JÖVŐRE LESZ VÁLTOZÁS

 

Az idei érettségi vizsga lebonyolításánál az előző évhez képest semmilyen változás nem történik. Csupán a finanszírozásnál lesz eltérés: az érettségi vizsgabizottsági elnököknek a megbízási díját ebben az évben a kormányhivatal fizeti ki. Jövőre várható a diákokat érintő változás. Dr. Ilosvai István azt mondta: akik jelenleg szakközépiskolákban tanulnak, azoknál a következő évben valószínűsíthető, hogy az érettségin ágazati vizsga tantárgyból kell számot adniuk tudásukról emelt szinten.

F. A.

(Fotó: internet)