Hétfőn megnyílt Csutkai Csaba fotókiállítása a Korzóban
Fotó: Trifonov Éva

Csutkai Csaba „Búvó örökség” című fotókiállítása július 15-ig várja az érdeklődőket a Korzó Bevásárlóközpont 2. emeleti üveghídján. A kiállítás képei bepillantást engednek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár kincseibe, ahol a kulturális örökségek mellett a természeti értékek is kiemelt szerepet kapnak.

„Az ötlet a Korzó részéről született, akik általában nyitottak a művészetek iránt. Egy ünnepi könyvhét megnyitóján Árvay Klaudia, a Korzó marketinges vezetője megkérdezte, hogy lenne-e kedvem kiállítani valamit az emeleten. Elkezdtünk gondolkodni, hogy mi lenne alkalmas erre a nyári turisztikai időszakban, amikor vendégek érkeznek a városba. Így merült fel az ötlet, hogy a Korzóban egy kis ízelítőt mutassunk be Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye értékeiből, amit meg lehet mutatni ezen a folyosón. Nagyon nyitottak voltak a Korzó részéről, hogy ezt megvalósítsuk” – mondta el Csutkai Csaba fotóművész.

A fotóművész hozzátette, hogy a most kiállított képek többsége 2015-ben készült, de vannak közöttük 2018-as fotók is. A cél korábban az volt, hogy a megyei értéktár gyűjteményének képei vándorkiállításként országszerte, különböző megyékben és városokban is bemutatásra kerüljenek.

„A Korzó számára mindig is fontos volt, hogy a vásárlási élmény mellett kulturális értékeket is kínáljunk vásárlóinknak. Ennek egyik pillére jelen kiállításunk, amelyet nagy örömmel mutatunk be. Emellett foglalkozunk festészettel, irodalommal, tánccal és komolyzenével is. Az idei évben különösen pozitív visszajelzéseket kaptunk, különösen a fiataloktól és gyerekektől, akik számára fontos, hogy életük része legyen a festészet, fotózás és a komolyzene. Csutkai Csabával már régi kapcsolatunk van, és amikor a rendezvény fotózása közben beszélgettünk, érintettük az értéktárnak szentelt kiállítást. Nagyon megtetszett nekem az elnevezés, hogy „Búvó örökség”, mert ez valóban mindent magában foglal. Ez a kiállítás nemcsak természeti kincseket, építészeti emlékeket és embereket mutat be, hanem megmutatja, hogy mindez milyen közel van hozzánk, itt, Nyíregyházán és környékén. Nagyon fontos számunkra, hogy közelebb hozzuk a helyieknek és vásárlóinknak azt, hogy milyen sok kincs és érték van itt körülöttünk” – fogalmazott Árvay Klaudia, a Korzó marketingvezetője.

A kiállítás nyitónapján Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat alelnöke is ellátogatott a bevásárlóközpontba. Az alelnök elmondta, hogy Csutkai Csabával hosszú évek óta együtt dolgoznak az értékteremtő küldetésben, és a mai kiállítás ennek az együttműködésnek az eredménye.

„Emellett számos könyvünk és kiadványunk jelent meg, valamint különféle kiállításokat is rendeztünk, amelyek mind a vármegyei értékeket és hungarikumokat mutatják be, amelyek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében találhatók. Büszkék vagyunk ezekre a kiemelt nemzeti értékekre, amelyek száma folyamatosan gyarapszik. Mindig keressük az alkalmakat és lehetőségeket, hogy új fórumokon és platformokon mutathassuk be munkánkat – amelyet inkább küldetésnek nevezünk. Keressük a partnereket, és örülünk annak, hogy most egy új helyszínen, itt, a Korzóban is kapcsolatot teremthetünk egy új értékközvetítővel. Fontos számunkra, hogy ezt a küldetést végezzük és megőrizzük értékeinket. Azonban munkánk akkor ér igazán valamit, ha az utánunk következő generációban is lesznek követők, akik folytatják ezt a küldetést. Ezért folyamatosan keressük az új helyszíneket – nemcsak az autentikusakat, mint egy kastély vagy kiállítóterem –, hogy ezeket az értékeket ne csak bemutassuk, hanem el is vigyük az emberekhez. A legfontosabb feladatunk, hogy láthatóvá tegyük a sok kincset, ami körülvesz minket. Úgy gondolom, hogy a mai helyszín erre kiváló lehetőséget biztosít” – részletezte Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat alelnöke.

Baracsi Endre hozzátette, a tárlat anyaga elsősorban a középkori templomokra és a természeti értékekre fókuszál. Bár Csutkai Csaba szabad kezet kapott a kiállítás összeállításában, a cél az volt, hogy ezt a korszakot és a kőépületeket hangsúlyozzák. Azt szerették volna elérni, hogy a kulturális örökségek és természeti értékek közelebb kerüljenek az emberekhez, színesebbé és élőbbé téve a látványt. A kiállítás különlegessége abban rejlik, hogy aki végigsétál az üvegfolyosón, az bepillantást nyerhet Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egyedülálló kulturális és természeti örökségébe.

Kapcsolódó galéria

Búvó örökség - fotókiállítás megnyitó a Korzóban