Heti egy húsmentes napot javasol a Zöld Akciócsoport
Heti egy húsmentes napot javasol a Zöld Akciócsoport

Az adventi időszak, az év zárása, egy új esztendő kezdete kiváló lehetőség arra, hogy átgondoljuk, mit tehetünk magunkért, másokért, a természetért, amelyben élünk. A nyíregyházi Zöld Akciócsoport szerint egy lehetőség: az étkezési szokásainkon való változtatás, a heti egy húsmentes nap bevezetése életünkbe. Az alábbiakban az ezzel kapcsolatos érveiket fogalmazzák meg, s egy iskolai érzékenyítő programról számolnak be.

A Húsmentes Nap mozgalma a világon, Európában és hazánkban is terjed, vallási szokásainkban, magyar néphagyományunkban is megtalálhatók gyökerei.

Heti egy húsmentes nappal az étkezésünkben:

  1. Tehetünk az egészségünkért.

Az értékes tápanyagok beviteléhez nem kell mindennap húst ennünk, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR is a teljes értékű fehérjékben gazdag élelmiszerek heti, változatos fogyasztását emeli ki. www.okostanyer.hu

A felnőttek körében 2014-ben végzett reprezentatív felmérés szerint hazánkban három felnőttből ketten túlsúlyosak vagy elhízottak. Ebben a mozgásszegény életmód mellett jelentős szerepe van az egészségtelen táplálkozásnak: túl sok, főleg állati eredetű zsírt fogyasztunk, és emellett kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Többek között ennek is köszönhetően Magyarországon a vezető haláloknak a szív- és érrendszeri betegségek számítanak, és emellett uniós szinten kiemelten magas a daganatos megbetegedésekhez köthető halálozás, melynek 15-20%-a az emésztőszervrendszert érinti.

  1. Tehetünk az ivóvízkészleteink védelméért.

1 kg marhahús előállításához 15 455 liter vizet,

1 kg burgonya előállításához 255 liter vizet használunk fel.

1000 kalóriát tartalmazó gabona előállításához 0,5 m3 víz,

1000 kalóriát tartalmazó hús előállításához 4 m3 víz szükséges.

1 ember 3200 l vízzel kevesebbet fogyaszt (2 szelet hús előállításához ennyi kell).

  1. Tehetünk az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséért.

1 ember 1 év alatt 100 kg-mal kevesebb szén-dioxiddal terheli a környezetet.

  1. Tehetünk embertársaink életben maradásáért.

13 ember lakhat jól 2 szelet hús előállításához szükséges 4 kg gabonából.

  1. Tehetünk állatok életben maradásáért.

3 malac életben marad heti 2 szelet húsról lemondással.

Hús helyett együnk magas fehérjetartalmú növényi élelmiszereket: pl. bab, lencse, borsó, csicseriborsó, tofu, vörös lencse, magvak; dió, mogyoró, mandula, pisztácia.

Az országos Húsmentes Nap program nyíregyházi népszerűsítésének keretében a Zöld Akciócsoportnak lehetősége nyílt kiállítás és videófilmek bemutatására a Móra Ferenc Általános Iskolában. Több mint 300 felsős diák tekinthette meg a kiállítást, a tárlatvezetések előtt a kapcsolódó kisfilmekkel érzékenyítették a diákokat és kísérő tanáraikat egyaránt. Megtudtuk, hogy a legtöbb meglepődést az állattartás vízfogyasztása és üvegházgáz termelése okozta a diákoknál, a felnőttek közül egészségi okból többen is tervezik, hogy legalább heti 1 alkalommal húsmentes étrendet vezetnek be.

Forrás: https://www.fna.hu/mittehetsz/husmenteshetfo

https://mtvsz.hu/husmentesnap