hirdetés
Az adventi időszak, az év zárása, egy új esztendő kezdete kiváló lehetőség arra, hogy átgondoljuk, mit tehetünk magunkért, másokért, a természetért, amelyben élünk. A nyíregyházi Zöld Akciócsoport szerint egy lehetőség: az étkezési szokásainkon való változtatás, a heti egy húsmentes nap bevezetése életünkbe. Az alábbiakban az ezzel kapcsolatos érveiket fogalmazzák meg, s egy iskolai érzékenyítő programról számolnak be.
A Húsmentes Nap mozgalma a világon, Európában és hazánkban is terjed, vallási szokásainkban, magyar néphagyományunkban is megtalálhatók gyökerei.
Heti egy húsmentes nappal az étkezésünkben:
- Tehetünk az egészségünkért.
Az értékes tápanyagok beviteléhez nem kell mindennap húst ennünk, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR is a teljes értékű fehérjékben gazdag élelmiszerek heti, változatos fogyasztását emeli ki. www.okostanyer.hu
A felnőttek körében 2014-ben végzett reprezentatív felmérés szerint hazánkban három felnőttből ketten túlsúlyosak vagy elhízottak. Ebben a mozgásszegény életmód mellett jelentős szerepe van az egészségtelen táplálkozásnak: túl sok, főleg állati eredetű zsírt fogyasztunk, és emellett kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Többek között ennek is köszönhetően Magyarországon a vezető haláloknak a szív- és érrendszeri betegségek számítanak, és emellett uniós szinten kiemelten magas a daganatos megbetegedésekhez köthető halálozás, melynek 15-20%-a az emésztőszervrendszert érinti.
- Tehetünk az ivóvízkészleteink védelméért.
1 kg marhahús előállításához 15 455 liter vizet,
1 kg burgonya előállításához 255 liter vizet használunk fel.
1000 kalóriát tartalmazó gabona előállításához 0,5 m3 víz,
1000 kalóriát tartalmazó hús előállításához 4 m3 víz szükséges.
1 ember 3200 l vízzel kevesebbet fogyaszt (2 szelet hús előállításához ennyi kell).
- Tehetünk az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséért.
1 ember 1 év alatt 100 kg-mal kevesebb szén-dioxiddal terheli a környezetet.
- Tehetünk embertársaink életben maradásáért.
13 ember lakhat jól 2 szelet hús előállításához szükséges 4 kg gabonából.
- Tehetünk állatok életben maradásáért.
3 malac életben marad heti 2 szelet húsról lemondással.
Hús helyett együnk magas fehérjetartalmú növényi élelmiszereket: pl. bab, lencse, borsó, csicseriborsó, tofu, vörös lencse, magvak; dió, mogyoró, mandula, pisztácia.
Az országos Húsmentes Nap program nyíregyházi népszerűsítésének keretében a Zöld Akciócsoportnak lehetősége nyílt kiállítás és videófilmek bemutatására a Móra Ferenc Általános Iskolában. Több mint 300 felsős diák tekinthette meg a kiállítást, a tárlatvezetések előtt a kapcsolódó kisfilmekkel érzékenyítették a diákokat és kísérő tanáraikat egyaránt. Megtudtuk, hogy a legtöbb meglepődést az állattartás vízfogyasztása és üvegházgáz termelése okozta a diákoknál, a felnőttek közül egészségi okból többen is tervezik, hogy legalább heti 1 alkalommal húsmentes étrendet vezetnek be.
Forrás: https://www.fna.hu/mittehetsz/husmenteshetfo
https://mtvsz.hu/husmentesnap