Hiány a szakképzett munkaerő – ezen kíván javítani a Paktumszervezet

Kevés a szakképzett munkaerő. Éppen ezért munkaerőhiánnyal küszködik több vállalat is a megyében és a városban. Pedig állást tudnának kínálni, azonban míg korábban bővelkedtek a képesítéssel rendelkező jelentkezőkben, addig ma már alig tudnak egy-egy munkakört betölteni. Így van ez a Marso Kft-nél is, ahol nagy szükség lenne a szakképzett alkalmazottakra.

– A megfelelő képesítésű és szakértelmű autószerelői szervizalkalmazottak tekintetében nagyon komoly hiány van. Míg valóban igaz az, hogy évekkel ezelőtt egy autószerelői vagy egy gumiszerelői hirdetésre nagyon nagy számban jelentkeztek hozzánk, és válogathattunk a szakképzett munkavállalók közül, addig ma bizony örülünk, hogyha megtalálnak minket, és örülünk hogyha ezekben a pályáztatásokban tényleg a megfelelő minőségű munkaerőt megtaláljuk – mondta el Becser Zoltán, a Marso Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Paktumszervezet

 

További képekért kattintson a fotóra!

Ezen a problémán kíván segíteni a Continental Arénában aláírt együttműködési megállapodás, melyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, valamint a megyeszékhely meghatározó nagyvállalatai, civil szervezetek, képző intézmények, továbbá a város gazdálkodó szervezetei kötöttek. Ezzel megalakult a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum 32 tagból álló Paktumszervezete, amelynek feladata, hogy összehangolja a keresleti és kínálati oldalt, és ezáltal kiegyensúlyozott munkaerőpiaci helyzet alakuljon ki. Ebben nagy szerep hárul a szakképzéssel foglalkozó intézményekre is.

Pájer Attila, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese kiemelte, párbeszédet kell kialakítaniuk a munkaadókkal, hogy pontosan felmérhesség, mely szakmákban is mutatkozik jelenleg nagy hiány. Hozzátette, bár nyolcvan képzésük van a különböző iskoláikban, úgy véli, még ez is kevés lehet.


Célcsoport a hátrányos helyzetűek

 

A foglalkoztatási paktum célcsoportját a nyíregyházi lakcímmel rendelkező, álláskereső hátrányos helyzetű személyek, közfoglalkoztatottak és inaktívak adják. A programba vonás szempontjából hátrányos helyzetűnek számítanak az alacsony iskolai végzettségűek, a 25 év alatti fiatalok vagy a 30 év alatti pályakezdő álláskeresők, az 50 éven felüliek, valamint a GYED-ről, GYES-ről, ápolási díjról visszatérők, vagy a legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, a megváltozott munkaképességű, valamint a roma nemzetiséghez tartozó személyek.

Jászai Menyhért alpolgármester elmondta, a valamilyen okból a munkaerőpiacról kiszorult vagy még oda vissza nem találó célcsoportot szeretnék képezni. Ezáltal képessé tennék őket arra, hogy a szabad munkahelyeket betöltsék. Így egyrészt tovább csökkene a munkanélküliség, a gazdaság nem torpanna meg és be lennének töltve az üres álláshelyek, másrészt pedig az emberek szempontjából a munkanélküliség okozta kilátástalan élethelyezet megszűnne.

 

Képzések és biztos állás

 

Az öt évre tervezett, hozzávetőlegesen 2 milliárd forint forrásból megvalósuló munkaerőpiaci-programokba több mint 1400 főt vonnak be, közülük 275 fő képzésen is részt fog venni, a paktum keretében pedig 615 fő fog egészen biztosan álláshoz jutni.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka Lajos