Hidegfront – Nyíregyházára is megérkezik a lehűlés, ami érinti az egészséget is

Nyíregyházára is megérkezett a hűvösebb időjárás a nyári rendkívüli kánikula után, ami sokak számára megkönnyebbülést hozott, ám ezzel együtt a frontérzékenységben szenvedők számára újabb kihívások következnek. A hirtelen hőmérséklet- és légnyomásváltozás jelentős hatással lehet az emberek közérzetére és egészségére. A témában dr. Gulyás Gábor háziorvos adott tájékoztatást a Nyíregyházi Televízió stábjának.

Az időjárási frontok nem csupán az éghajlati változások jelei, hanem az egészségünkre is jelentős hatással lehetnek. Az emberek sokszor érzékelik a hideg- vagy melegfrontok átvonulását nemcsak a hőmérséklet változásán keresztül, hanem testi és lelki állapotuk megváltozásán is. A frontok gyakran hoznak magukkal kellemetlen tüneteket, különösen azok számára, akik érzékenyek az időjárási változásokra, vagy krónikus betegségekkel küzdenek. Dr. Gulyás Gábor háziorvos szerint a frontokkal kapcsolatos panaszok gyakoriak, és érdemes odafigyelni a megelőzésre és a tünetek kezelésére.

„Jellemzően a szív- és érrendszeri, a mozgásszervi betegségek, valamint a fejfájásos, migrénes panaszok erősödnek fel hidegfront érkezésekor. Ilyenkor a szív- és érrendszeri szempontból gyakori a vérnyomás kiugrása, ami miatt sok esetben a háziorvosnak módosítania kell a betegek gyógyszerelését, gyakran növelve a vérnyomáscsökkentők adagját. A magas vérnyomásban szenvedőknek ilyenkor különösen fontos, hogy fokozottan figyeljenek magukra, és gyakrabban mérjék a vérnyomásukat. Hidegfront idején gyakrabban fordulnak elő trombózissal kapcsolatos betegségek is, mint például a mélyvénás trombózis vagy akár a szívinfarktus. Ennek oka lehet, hogy a hidegfront hatására az erek összehúzódnak, ami a vérkeringés lassulását eredményezi, ezáltal a vér sűrűsödik, és megnő a trombózis kockázata” – részletezte dr. Gulyás Gábor.

A háziorvos hozzátette, hogy Nyíregyházán a hidegfront megérkezése több egészségügyi problémát is felerősíthet, különösen azoknál, akik frontérzékenyek. Migrénes betegek gyakran tapasztalnak erősebb vagy gyakoribb fejfájást ilyenkor, de megfelelő gyógyszerezéssel enyhíthetőek a tünetek. Ugyanakkor a mozgásszervi betegségekben szenvedők is érintettek: a front hatására fokozódhatnak az ízületi, lágyrész-fájdalmak, és akár régi törések helyén is jelentkezhet fájdalom. A kockázati csoportok közé tartoznak az idősek, a krónikus keringési és fejfájós betegek, valamint a tüdőbetegek. A hidegfront különösen veszélyes lehet az asztmás és egyéb légzőszervi betegségekben szenvedők számára, mivel súlyosbíthatja a tüneteiket.

„Az orvosi könyvek is foglalkoznak az időjárási frontok hatásaival, bár az orvosi cikkek kevésbé javasolják a vitaminok szedését, noha szerintem azzal hibázni nem lehet. Gyakran azt ajánlják, hogy az ilyen betegségekkel küzdők fokozottan figyeljenek magukra: rendszeresen mérjék a vérnyomásukat és a pulzusukat, valamint pihenjenek eleget. Javasolt továbbá a bőséges folyadékfogyasztás. Ha a tünetek tartósan fennállnak, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni” – tanácsolta a háziorvos.

Dr. Gulyás Gábor háziorvos szerint az egészséges életmód, a folyadékfogyasztás, a pihenés és a természetes módszerek alkalmazása mind hozzájárulhat ahhoz, hogy a frontokkal járó kihívások kevésbé legyenek megterhelők.