Hírösszefoglaló: oltási akció, újévi köszöntés, beszámolók és koncert

Ez is történt az elmúlt héten Nyíregyházán. Az elmúlt hetek legfontosabb hírei egy helyen!

Háziorvosok is oltanak hétvégén – 7 praxisban várják a szakemberek a hozzájuk tartozókat

Hét nyíregyházi háziorvos csatlakozott a Települési Oltási Akciónapokhoz január első hétvégéjén. A szakemberek előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül várják a hozzájuk tartozó lakosokat. Január 7-én pénteken 14 és 18 óra között, január 8-án szombaton 10 és 18 óra között lehet kérni az első, második vagy harmadik adag vakcinát.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/haziorvosok-is-oltanak-hetvegen-7-praxisban-varjak-a-szakemberek-a-hozzajuk-tartozokat-2022-01-05

oltas.jpg

Januárban minden csütörtökön, pénteken és szombaton lesz oltási akció

Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében januárban minden csütörtök és péntek délután, és szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben, emellett a háziorvosok is szerveznek oltási akciónapokat. - adta hírül Magyarország Kormánya a közösségi oldalán.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/januarban-minden-csutortokon-penteken-es-szombaton-lesz-oltasi-akcio-2022-01-06

oltasakcio.jpg

Hagyomány: a Megyeházán és a Városházán is jókívánságokat és szerencsét hoztak a kéményseprők

A kéményseprők megyeházi és városházi látogatása már évtizedes hagyomány Nyíregyházán. A fekete ruhás szakemberek érkezése, köszöntése a régi mondóka és a babona szerint is szerencsét hoz. Pezsgős koccintással is köszöntötték egymást és az új évet a szakemberek, valamint a megye és a város vezetői, akik örömmel fogadták a jókívánságot, hiszen mindannyian komoly tervekkel készülnek az új esztendőre is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/hagyomany-a-megyehazan-es-a-varoshazan-is-jokivansagokat-es-szerencset-hoztak-a-kemenyseprok-2022-01-03

kemenysepro.jpg

Újévi koncert – Idén ismét hangversenyt adott a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar

A tavalyi pandémiás újév után 2022. január 1-jén ismét koncertet adott a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Mazsorett csoport. Hagyományosan táncos és zenész vendégek színesítették a programot. Nyitány, keringő, filmsláger, sanzon és világzene szórakoztatta a maszkban és védettségi igazolvánnyal érkezett közönséget.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ujevi-koncert-iden-ismet-hangversenyt-adott-a-szabolcsi-koncert-fuvoszenekar-2022-01-03

hangverseny.jpg

Nyírségvíz – Eredményes évet zár a szolgáltató

A Nyírségvíz Zrt. gazdálkodásának feltételeit a társaság a közgyűlése által meghatározott terv alapján végzi. Ez idén is azt fogalmazta meg legfőbb kitételként, hogy a felhasználók számára megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz-szolgáltatást, valamint a szennyvizek megfelelő mértékű elvezetését és kezelését biztosítsanak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nyirsegviz-eredmenyes-evet-zar-a-szolgaltato-2022-01-04

viz.jpg

Béremeléssel indul 2022 – Több szférában is jobb fizetésre számíthatnak a dolgozók

Jelentős béremelésekkel indul 2022 Magyarországon. A közszféra béremelésére 800 milliárd forintot fordít az állam, és 750 milliárd forintnyi adócsökkentéssel segíti a kormány a vállalkozókat a minimálbér-emelés végrehajtásában – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Nő a minimálbér, emelkedik a nyugdíj összege, a 25 évnél fiatalabbaknak pedig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/beremelessel-indul-2022-tobb-szferaban-is-jobb-fizetesre-szamithatnak-a-dolgozok-2022-01-04

beremeles.jpg

Hatályát vesztette egy fontos kormányrendelet – Változik az okmányok érvényessége

Január elsejétől új szabályok léptek érvénybe, nem fogadják majd el a lejárt okmányokat. Az erről szóló kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet után 60 napig még érvényesek maradt a papírok, év elején viszont ez hatályát vesztette. Így 2022. június 30-ig mindenkinek meg kell hosszabbítania a lejárt okmányokat és az autók műszaki vizsgáját.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/hatalyat-vesztette-egy-fontos-kormanyrendelet-valtozik-az-okmanyok-ervenyessege-2022-01-05

okmany.jpg

Fenyőgyűjtő akció – Liget, palánta vagy állateledel is lehet a karácsonyfából

Esztendők óta szokás, hogy a hulladékudvarokban gyűjtik a karácsony után lakásból kikerült fenyőfákat. A tövesből liget nőhet, a vágott fenyő pedig új életet ad, és kézzelfogható ajándékot a gazdájának. A NYÍRVV és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Társaság szolgáltatási utalványai igencsak sokoldalúan használhatók fel.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/fenyogyujto-akcio-liget-palanta-vagy-allateledel-is-lehet-a-karacsonyfabol-2022-01-05

fenyo.jpg

Népszerűek az egyházi iskolák – 240 ezer diák jár ilyen típusú intézménybe Magyarországon

Több mint duplájára nőtt az egyházi intézményekbe járó diákok száma 11 év alatt. 2010-ben 110 ezer gyermek és fiatal járt egyházi óvodákba, általános és középiskolákba, mára ez a szám viszont már eléri a 240 ezret. Soltész Miklós államtitkár úgy véli, mind a nemzetet, mind a közösséget jó irányba befolyásolja az ilyen típusú intézmények működése.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nepszeruek-az-egyhazi-iskolak-240-ezer-diak-jar-ilyen-tipusu-intezmenybe-magyarorszagon-2022-01-07

iskola.jpg

Pályaorientációs nap a Szent Imrében – Különböző előadások segítették a diákok döntését

Pályaorientációs napot szerveztek a Szent Imre katolikus gimnázium és két tanítási nyelvű általános iskolában. Az intézmény egykori diákjait is visszahívta, hogy meséljenek saját hivatásukról, illetve különböző felsőoktatási intézmények és érdekes szakmák képviselői, szakemberei próbálták segíteni a diákok pályaválasztását.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/palyaorientacios-nap-a-szent-imreben-kulonbozo-eloadasok-segitettek-a-diakok-donteset-2022-01-07

szentimre.jpg

Sikeres évzárás – Tavasztól őszig népszerű volt az Állatpark és a Pangea is

A vendégelégedettségek alapján 9.7 pontszámot ért el -több platformon -nem csak az Állatpark hanem a tematikus állatkerti szállodája is a Hotel Pangea, amely tavasztól őszig telt házzal működött. A park munkatársai remélik, hogy 2022 tavaszától ismét sok családnak szereznek örömet, mert a Nyíregyházi Állatpark jövőre is újdonságokkal várja szezont. -erről Gajdos László, az Állatpark igazgatója számolt be híradónknak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/sikeres-evzaras-tavasztol-oszig-nepszeru-volt-az-allatpark-es-a-pangea-is-2022-01-04

pangea.jpg

Eredményes decemberi kampány – 162 ezer autópálya-matricát értékesített a NÚSZ

Minden eddiginél sikeresebb volt a decemberi előértékesítési kampány, közel 162 ezer autópálya-matricát vásároltak a 2022-es évre. A legtöbben D1 típusú vignettát vettek, ezt motorkerékpárokra, illetve olyan személyautókra érvényes, amelynek súlya legfeljebb 3,5 tonna és maximum 7 személyt tud szállítani.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/eredmenyes-decemberi-kampany-162-ezer-autopalya-matricat-ertekesitett-a-nusz-2022-01-07

autopalya.jpg

Évértékelő - Vegyes évet zárt a VMKK

Vegyes évet zárt a Váci Mihály Kulturális Központ. Több sikeres program mellett egy nagyon fontos elismerést is kapott az intézmény, az év elején Minősített Közművelődési Intézmény címet szerzett, hamarosan pedig a weboldaluk is megváltozik, modern, mobilbarát weboldalt fejleszt a VMKK. - a 2021-es év értékeléséről és az idei tervekről Mészáros Szilárd igazgatót kérdeztük.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/evertekelo-vegyes-evet-zart-a-vmkk-2022-01-04

vmkk.jpg

Braille-írás világnapja – Szemléletformáló óra a Jókai Mór Református Általános Iskolában

Szemléletformáló órát tartott a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke a Jókai Mór Református Általános Iskolában. A látássérültek által használt Braille-írás világnapján a gyerekek interaktív módon ismerkedhettek meg a pontírás szabályaival.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/braille-iras-vilagnapja-szemleletformalo-ora-a-jokai-mor-reformatus-altalanos-iskolaban-2022-01-07

vak.jpg

Zebracápák a Nyíregyházi Állatparkban – Máris megérkezett az év első látványossága

Két zebracápa érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. Az állatokat a tenerifei Loro Park ajándékozta egyrészt a Bécsi Akváriumnak, illetve az Európa szerte híres Sóstó Zoo-nak. Egy 15 hónapos nőstény és egy 14 hónapos hím érkezett Nyíregyházára, a park célja, hogy a későbbiekben tenyéssze is a zebracápákat. Az új állatok érkeztével már hét cápafajjal találkozhatnak a látogatók a Nyíregyházi Állatparkban.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/zebracapak-a-nyiregyhazi-allatparkban-maris-megerkezett-az-ev-elso-latvanyossaga-2022-01-03

capa.jpg