Hírösszefoglaló: Út- és vasútfelújítás, India-ház átadó, újabb faültetési program

Ez is történt az elmúlt héten Nyíregyházán. Az elmúlt hét legfontosabb hírei egy helyen!

Út- és vasútfelújítás – Debrecen és Nyíregyháza együttműködési megállapodást kötött

Debrecen és Nyíregyháza még 2017-ben kötött hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy az Észak-alföldi régió versenyképességét növeljék. Ennek most két fontos eleme valósulhat meg. Egyrészt elkészül a 4-es számú főút Debrecen és Nyíregyháza közötti szakaszának 2x2 sávos terve, melyet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügynek nyilvánított, valamint megkezdődött a Debrecen és Nyíregyháza közötti, 48 kilométer hosszú vasúti vonalszakasz fejlesztésének tervezése is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ut-es-vasutfelujitas-debrecen-es-nyiregyhaza-egyuttmukodesi-megallapodast-kotott-2021-05-27

 

Épül a felüljáró – Beemelték az első gerendákat a Tiszavasvári úti felüljárón

Megkezdődtek az építési munkálatok a Tiszavasvári úti felüljárón. Csütörtökön az egyes számú szelvény kibontott gerendáit cserélték le, négy darab, korszerűbb elemre. A kivitelező a további szelvények bontásával párhuzamosan végzi a beépítéseket, egyelőre a felüljáró déli, lezárt részén.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/epul-a-feluljaro-beemeltek-az-elso-gerendakat-a-tiszavasvari-uti-feluljaron-2021-05-27

 

Átadó – India-házzal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark

India-házzal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark. A vidéki Magyarország legnépszerűbb állatgyűjteménye egy olyan speciális épülettel egészült ki, amely a kontinensnyi ország élővilágába enged bepillantást. Egy speciális mangrovemocsár előtt szirticápák úszkálnak, miközben hangutánzó beó madarak idézik a dzsungelt, és a kihalás szélére sodródott indiai rinocérosszal is lehet szemezgetni. A beruházást pénteken adták át, 820 millió forintba került, amit hazai és uniós forrásokból biztosított a kormányzat.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/atado-india-hazzal-gazdagodott-a-nyiregyhazi-allatpark-2021-05-25

 

Újabb faültetés Nyíregyházán – 55 darab fát ültettek az új nyírszőlősi kondipark mellett

Újabb fákat ültettek el Nyíregyházán, ezúttal az új nyírszőlősi sportparkban. A polgármesteri fásítási program évek óta tart, ennek köszönhetően egyre zöldebb és egészségesebb a város. Az új kondiparkkal együtt összesen már 27 helyszínen lehet ingyenesen sportolni Nyíregyházán.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ujabb-faultetes-nyiregyhazan-55-darab-fat-ultettek-az-uj-nyirszolosi-kondipark-mellett-2021-05-26

 

Rablás Nyíregyházán – Nagy erőkkel keresi a rendőrség az eddig ismeretlen tetteseket

Megtámadták és kirabolták egy pénzszállító alkalmazottját kedd délután Örökösföldön. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást, nagy erőkkel keresik az eddig ismeretlen tetteseket.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/rablas-nyiregyhazan-nagy-erokkel-keresi-a-rendorseg-az-eddig-ismeretlen-tetteseket-2021-05-26

 

Megszűnt az ingyenes parkolás – Jóváírás és meghosszabbítás

A kormány döntése szerint május 25-től ismét fizetni kell a parkolásért, Nyíregyházán a NYÍRVV által üzemeltetett fizetős parkolókban.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/megszunt-az-ingyenes-parkolas-jovairas-es-meghosszabbitas-2021-05-25

 

Feloldották a látogatási tilalmat – Újra lehet találkozni a kórházban fekvő betegekkel

Újra fogadhatnak látogatókat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház intézményeiben. A betegek egyszerre egy látogatót fogadhatnak és egy órát tölthetnek együtt. A belépéshez szükség van a védettségi igazolványra vagy egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR tesztre. Azokon az osztályokon, ahol a koronavírusos betegeket ápolják, továbbra sem engedélyezett a látogatás, de itt is biztosítják a kapcsolattartást.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/feloldottak-a-latogatasi-tilalmat-ujra-lehet-talalkozni-a-korhazban-fekvo-betegekkel-2021-05-25

 

Honvéd kollégistákat toboroznak Nyíregyházán

Nyíregyháza katonaváros – ez a hagyományai alapján egyértelműen kijelenthető, de a jelenben is egyre több jel utal rá újra. Városunkban egykor katonai kollégium működött, mely nagyon sok fiatal számára adott életcélt és hivatást. 2021. szeptember 1-jével Nyíregyházán újra honvéd kollégium nyitja meg kapuit, ahová szeretettel várják a pálya iránt érdeklődő fiatalokat, ilyen irányú kötelezettségek nélkül.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/honved-kollegistakat-toboroznak-nyiregyhazan-2021-05-29

 

HIPA bevallás 2021-ben – Ebben az évben is május 31-e a határidő

Május 31-e a helyi iparűzési adóbevallások benyújtásának határideje. Körülbelül 15 ezer adóbevallást, illetve adómentességi nyilatkozatot vár a nyíregyházi önkormányzat az érintettektől, ezeket fogják majd feldolgozni. Fontos kiemelni, hogy a május 31-ei határidőre semmilyen moratórium nem vonatkozik.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/hipa-bevallas-2021-ben-ebben-az-e

 

Nemcsak a fűtési időszakban, nyáron is veszélyt jelenthet a szén-monoxid mérgezés

Tavaly mintegy 60 esetben riasztották a tűzoltókat ezzel a gyanúval, amelyek közül 16 esetben valóban történt mérgezés is. Mindez megelőzhető egy szén-monoxid érzékelő felszerelésével, amelyek ajánlott listája elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nemcsak-a-futesi-idoszakban-nyaron-is-veszelyt-jelenthet-a-szen-monoxid-mergezes-2021-05-27