Hogyan segíthetünk a tikkasztó melegben az élővilágnak?
Hogyan segíthetünk a tikkasztó melegben az élővilágnak?

Az emberek még csak-csak találnak valamilyen formában enyhülést, de mi a helyzet a városi élővilággal? Nekik nincs túl sok alternatívájuk, ha csak nem segítünk nekik. Íme, néhány ötlet, amit bárki könnyen megvalósíthat a nyíregyházi Zöld Akciócsoport írása alapján.

A városi fák és cserjék rendkívül fontos és sokrétű segítséget nyújtanak a városlakó számára, legyen az állat vagy ember. Tisztítják a levegőt, megkötik a szálló port, felveszik a szén-dioxidot, árnyékot és hűsebb levegőt biztosítanak, javítják a helyi mikroklímát, élőhelyet jelentenek számos állatfajnak, tompítják a nap s a szél talajerodáló hatását, csökkentik a zajt, és lelki felfrissülésünket is segítik – hogy csak néhány „szolgáltatásukat” említsük.

Utcai fák, cserjék öntözése

A városi, települési fáknak, fasoroknak egyre nagyobb szerepük van az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban is, nem mindegy hát, hogy a hőségriadók, kánikulák alkalmával (is)  elegendő vízhez jutnak-e. A már elültetett fiatal csemeték pedig nagyobb eséllyel maradnak életben, ha legalább az első években rendszeresen locsoljuk őket. Ha megteheted, reggel vagy este te is vigyél néhány vödör vizet az utcán álló fáknak! Ez különösen fontos a belvárosi, körbebetonozott növények esetében. Társasházakban akár néhány szomszéddal is össze lehet fogni és beosztani a locsolást.

Mulcsozás

Nemcsak a veteményes, de a fák esetében is hasznos praktika a  mulcsozás. A  talajtakarás  lassítja a nedvesség elpárolgását, így a föld hosszabb ideig el tudja tárolni az eső- vagy öntözővizet. Akár utcán, akár kertben nőnek, a fák esetében is sokat segíthet, ha mulcsréteget terítünk el körülöttük.   

Itató és fürdő madaraknak

A segítségnyújtás egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja, ha ivási és fürdési lehetőséget biztosítunk a környéken élő tollas barátainknak. A madarak számára nagy kihívást jelent, ha naponta többször is jelentős távolságokat kell megtenniük, hogy ivóvízre találjanak. A keresgéléssel sok energiát elveszítenek, ráadásul nem is mindig járnak eredménnyel. Kertben, ablakban, erkélyen helyezzünk el számukra olyan vízzel teli edényeket, tálakat, melyekből biztonságosan ihatnak és esetleg meg is fürödhetnek benne. Fontos, hogy a túlmelegedett vizet rendszeresen cseréljük. Ha lehet, állítsuk az itatót árnyékos helyre, így a tartalma lassabban melegszik fel. Az itató a madárbarát kert egyik alapfelszerelése.

Itató pillangóknak és méheknek

Nemcsak a madarakat, de a szomjas  lepkéket, pillangókat, méheket is segíthetjük némi vízzel. Ezeknek az élelmiszereink alapanyagát adó  növények beporzásában  is közreműködő rovaroknak olyan itatóval kedveskedhetünk, ami nem túl mély – leginkább egy tál vagy agyagból készült virágalátét –, az alján pedig kövek, kavicsok sorakoznak. A köveket ne lepje el a víz, így lesz hova leszállniuk, hogy biztonságosan igyanak. A pillangók szívesen szívogatják a nedves talajt, őket tehát várhatjuk egy lapostányérnyi vizes földdel is.                            

 

 (Forrás: zoldbolt.hu, mme.hu)

Balkáni gerle itató/Fotó: Orbán Zoltán