Hogyan vezethetnének biztonságosabban a kezdő vezetők?

Ma a járművezető-képzés két részből áll. Az első az elméleti, ahol egy tanfolyam végén vizsgázni kell, ez körülbelül 15-25 ezer forintba kerül. Ezután következik a 30 órás gyakorlati oktatás, ami 80 ezer forinttól 150 ezerig is terjedhet, autósiskolától függően. Ezenfelül felmerülő költség még a vöröskeresztes elsősegélynyújtó és a gyakorlati vizsga díja.

Jakab László, a Jakab Autósiskola tulajdonosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy véleménye szerint több gyakorlati oktatásra lenne szükség. Példaként megemlítette Luxemburgot, ahol egy éven belül visszahívják a friss jogosítvánnyal rendelkezőket egy egynapos vezetéstechnikai képzésre. Szerinte fontos lenne olyan utólagos oktatások bevezetése, amelyeknek során a sofőrök olyan szituációkba kerülhetnek, amiket az oktatás során nem sikerült begyakorolniuk.

Ilyen lehet például a csúszós utakon vezetés, mert sokan nyáron teszik le a jogosítványt.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy az oktatás után csak a legjobbaknak sikerül letenniük elsőre a vizsgát, és ez is csak alapszintű tudást ad. Hozzátette:

A 30 óra oktatás végeztével az oktatók csak javaslatot tehetnek arra, hogy menjen-e máris vizsgázni a tanuló. Ha az oktató nem ajánlja, attól még meg lehet próbálni a tesztet, ugyanis az előírt feltételeket teljesítették.

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő véleménye szerint a friss jogosítvány birtokosai „euforikus” állapotba kerülnek, amikor autóba ülnek, ugyanakkor ehhez nem társul az a szükséges vezetéstechnikai tudás, ami konfliktushelyzetben jó döntésre ösztönözné őket. Sokszor túl is értékelik a képességeiket, ebből pedig gyakran van probléma.


Forrás: hirado.hu