Holland cserediákok látogattak Nyíregyházára

Holland fiatalok éppen a városházán tesznek látogatást. A diákok a doetinchemi Ulenhof College középiskolából egy hétre érkeztek a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumba egy csereprogram keretében. A városról az első tapasztalataik nagyon pozitívak.

– Nagyon kedvesek az emberek, a várost egy nagy múltú történelmi városnak érzem, és nagyon kellemesek az első benyomások – osztja meg eddigi élményeit az egyik holland fiatal.

 

16 éves kapcsolat

 

A doetinchemi és a nyíregyházi intézmény már hosszú ideje ápol testvériskolai kapcsolatot. Ennek keretében nemcsak holland diákok látogattak most a megyeszékhelyre, hanem még ősszel magyar diákok is utaztak ki.

További képekért kattintson a fotóra!

Teski Tibor, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanára elmondta, 16 éve zajlik már ez a cserekapcsolat, s ők mindig valamilyen kulturális, tanulmányi bemutatót visznek magukkal, hogy az ottaniakat jobban megismertessék hazánkkal.

 

Több mint tanulás

 

A holland iskola által koordinálta projektben több ország tanulói vesznek részt. Hollandia és Magyarország mellett még Olaszországból, Csehországból és Spanyolországból. Az elsődleges cél a diákok nyelvi kommunikációs készségeinek fejlesztése, ám a csereprogram ennél sokkal többet is ad a fiataloknak. Herbert Kreemer, a projekt koordinátora kiemelte, azért is nagyon fontos ez a kapcsolat, mert túl a kulturális ismerkedésen, a holland fiatalok számára ez tulajdonképpen egy szocializációs folyamat is: családokhoz jönnek, külföldi fiatalokkal ismerkednek. Ilyen értelemben ez a felnőtté válásuknak egy meghatározó élménye is.

 

Európai háló

 

A városházán dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző fogadta a diákokat, aki hangsúlyozta, Nyíregyháza több iskolája is tart fent hasonló kapcsolatokat szerte Európában, többnyire angol, német és francia nyelvterületeken. Szerinte ez a diákok számára ez egyrészt lehetőséget biztosít arra, hogy világot lássanak, másrészt pedig tudásukat is bővíthetik.

 

Változatos ismerkedés hazánkkal

 

A holland diákok egyhetes magyarországi tartózkodásában az iskolai programok mellett szerepel koncert, kirándulása, gyárlátogatás, a Sóstói múzeumfalu megtekintése, városnézés, lovaglás és sportprogram is.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)