Holland diákok a Kossuth gimnáziumban

Már hagyomány, hogy minden ősszel cserediákok jönnek Nyíregyháza nagy múltú gimnáziumába Hollandiából. 15 éve ápol partneri viszonyt a doetinchemi középiskolával az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, amelynek tanulói tavasszal viszonozzák a látogatást. A fiatalok közös nyelve az angol, amit a nap 24 órájában gyakorolhatnak, hiszen a külföldiek magyar családoknál laknak. A nyelvtanuláson kívül számos újdonsággal is kapcsolatba kerülnek a holland diákok az egy hét alatt.

Marieke Berendsen holland középiskolás azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, azért fontos számára a csereprogram, mert így megismerkedhet egy új kultúrával és gyakorolhatja az angolt. A tanuló még nem járt Magyarországon, első útja azonban kellemesen telik. Nagyon tetszik neki a város, és az embereket is kedvesnek találja.

 

Nyíregyháza és nevezetességei

 

A holland és a magyar tanulók ellátogattak a városházára, ahol megismerkedtek Nyíregyháza múltjával és jelenével, illetve a település működésével. A vendégeknek dr. Szemán Sándor, címzetes főjegyző mesélt a szabolcsi megyeszékhelyről, történetéről és újratelepítéséről. A csereprogramot a főjegyző is hasznosnak ítélte meg, azt mondta, jó dolog az, ha az ember fiatalkorában rálát a világra, hiszen olyan hasznos ismereteket szerezhetnek, amelyek sokat érhetnek későbbi életük során.

[REKLAM]

A városházi kirándulást követően a diákok Nyíregyházán tettek sétát, és megismerkedtek a környék nevezetességeivel. A csereprogram alatt nem csupán a tanulók, hanem  a pedagógusok is tapasztalatokat szerezhettek egymás munkájáról.

További képekért kattintson a fotóra!

Elisabeth Schotanus holland tanár örömét fejezte ki, hogy részt vehet a programban, hiszen információkat szerezhet arról, hogyan töltik mindennapjaikat az iskolában magyar kollégái. A látogatás alatt ők is bepillanthatnak a másik életébe, tapasztalatokat szerezhetnek és kiegészíthetik saját tudásukat.

 

Tánc, zene, étel, ital

 

Az egyhetes látogatás alatt a doetinchemi vendégek az iskolai elfoglaltságokon kívül közös eseményeken vesznek részt a magyar diákokkal. Ellátogatnak a Sóstói Múzeumfaluba, a Nyíregyházi Állatparkba, majd a kirándulás fáradalmait az Aquarius Élményfürdőben pihenik ki. A hetet búcsúest zárja, ahol egymás ételeivel, italaival és táncaival ismerkednek meg a fiatalok.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)