Holland oroszlán alapíthat dinasztiát Nyíregyházán

Gyönyörű barnás-sárga bundája van és tekintélyt parancsoló sörénye Zeusznak, az ötéves hím oroszlánnak. Annak ellenére nyugodt és kiegyensúlyozott, hogy pénteken egy teljes napot utazott egy kamion rakterében, míg megérkezett Nyíregyházára. Zeusz ugyanis a hollandiai Burgers Zoo-ban élt idáig fiútestvérével és három oroszlánhölggyel egy kifutóban. A két fiú azonban vetélytársa lett egymásnak, és bármennyire ragaszkodtak a hollandok a lenyűgöző nagymacskafivérekhez, egyiküktől meg kellett válniuk.

– A természetben 2-3 éves koruk környékén a hímeket, azokból a csapatokból, ahol több hím nevelkedik, általában kiűzik. Onnantól kezdve ezek magányosan élnek vagy párokban, és keresnek egy újabb csapatot, ahol uralkodókká válhatnak. Az állatkertekben ez az idő egy kicsit kitolódhat. A Burgers Zoo ötéves korában döntött úgy, hogy Zeusznak elérkezett az az időpont, amikor az állapota azt kívánja, hogy tenyészpárokat találjon magának, hiszen a dominanciahelyzet úgy alakult, hogy ő ott a második rangú hím volt – mondta el dr. Papp Endre, a Nyíregyházi Állatpark igazgatóhelyettese.

[REKLAM]

Zeuszt Nyíregyházán három nőstény oroszlán várta már epekedve. Elek, a legendás hímoroszlán halálával ugyanis ezek a lányok vezér nélkül maradtak. A gondozók pedig a viselkedésükből arra a következtetésre jutottak, elkelne közéjük egy sörényes macsó. A jövevény és az oroszlánhölgyek összeszoktatása azonnal elkezdődött. Jelenleg még elválasztja őket egy kerítés, de az már most látszik, mindkét oldalon nagy az érdeklődés és az izgalom. Zeusz kifejezetten tenyészhímként érkezett, az állatparkban azt várják tőle, hogy királyi dinasztiát alapítson.

Z. Pintye Zsolt